Nederland

Heineken test met watertap: gratis water bij je biertje?

11 augustus 2016 14:02 Aangepast: 30 juli 2017 17:00
Beeld © Heineken

Velen maken zich er boos over in Nederland: waarom betalen voor een glaasje kraanwater op het terras, als er perfect water uit de kraan komt? Heineken duikt vol op die frustratie en pleit voor gratis tapwater in de horeca.

Heineken doet tijdens de Olympische Spelen in Rio een proef met tapwater in het Holland Heineken Huis. Het is resultaat van een innovatietraject dat de bierbrouwer deed met jonge ontwerpers die los mochten gaan op het thema 'verantwoord drinken' waar de brouwer veel mee bezig is.

Actieve sport en alcohol gaan niet samen, dus mochten de ontwerpers iets nieuws bedenken om mensen meer water te laten drinken. Resultaat: een waterglas dat je op een glas, blikje of flesje kunt zetten, en waarmee je dus, naast je biertje, een watertje kunt tappen. Het is een proef, genaamd 'This one is on us', om te kijken of er animo is voor een dergelijke tap in de horeca. 

Betalen voor water

Koninklijke Horeca Nederland valt bijna van zijn stoel bij de gedachte dat Heineken dit in elke kroeg gaat aanbieden. "Wij vinden het een maatschappelijk verantwoord initiatief, maar het gaat een brug te ver dat een brouwer gaat bepalen hoe wij onze bedrijven runnen", laat een woordvoerder weten.

Het zou een ander verhaal zijn als Heineken een kroegbaas betaalt voor het uitschenken van water, zegt de woordvoerder desgevraagd. "Als Heineken daar een mooi verhaal bij heeft in de onderhandeling met een cafébaas, dan kan het interessant zijn. Een ondernemer bepaalt uiteindelijk natuurlijk zelf of hij die keuze maakt."

Alcoholvrij bier

De woordvoerder ziet ook nog wel een alternatief: "Als ze graag mensen willen aanzetten tot verantwoord drinken, dan kunnen ze ook een bredere range aan alcoholvrije bieren aanbieden." De cijfers over de stijgende verkoop van alcoholvrij en alcoholarm bier laten in elk geval zien dat er veel animo is voor bier met minder of weinig alcohol. 

In 2012 pleitte GroenLinks voor regelgeving over water in de horeca: elk café of restaurant zou volgens de partij verplicht water moeten schenken als een klant daarom vraagt. Dat wilde GroenLinks graag, omdat het mensen geld bespaart en goed is voor het milieu.

In januari van dit jaar werd nog een petitie ondertekend door 102.000 Nederlanders die gratis water willen kunnen krijgen in de horeca. Een horecagelegenheid is nu niet verplicht om dat aan te bieden. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore