Ga naar de inhoud
Nederland

In twee maanden verdwijnt Bart Smit: alle winkels worden Intertoys

Beeld © ANP

Het eind van het merk Bart Smit komt snel naderbij. De winkels worden omgebouwd tot Intertoys en eind al volgende maand moet dat zijn afgerond.

Bart Smit en Intertoys zijn allebei van Blokker en hetzelfde geldt voor Toys XL. Maar Blokker Holding ziet geen ruimte voor zoveel verschillende speelgoedmerken in Nederland, dus besloot het bedrijf om alleen de naam Intertoys te hanteren. Zowel Bart Smit als Toys XL verdwijnen.

Nu hoeft Blokker niet meer de tijd, budget en energie in drie merken te investeren, zegt een woordvoerder. Of er ook geld bespaard wordt en hoeveel wil ze niet zeggen.

Alle Bart Smits worden voor het eind maart omgebouwd. Eind 2017 moeten de megawinkels van Toys XL volgen. Er is gekozen voor de naam Intertoys omdat die keten al de meeste winkels heeft.

Intertoys was al de grootste

Bart Smit (dat in 2015 nog was genomineerd voor tot beste winkelketen van Nederland) had 227 winkels, Intertoys in totaal 301 en Toys XL 14. Ook op internet worden de ketens in elkaar geschoven.

Het kan zijn dat er in het hele proces nog winkels gaan sluiten, al zei een woordvoerder van Blokker eerder tegen RTL Z dat dat er niet veel zullen zijn. Hoogstens zal dat het geval zijn als twee winkels van bijvoorbeeld Intertoys en Bart Smit vlak bij elkaar liggen. Nu zegt een woordvoerder dat er nog met een aantal franchisenemers gesprekken lopen. Soms hebben franchisenemers namelijk afspraken dat er binnen een bepaalde straal geen andere winkels zijn.

Hoofdkantoren al één

De ombouw werd in juni vorig jaar bekend gemaakt. Sinds oktober 2016 zijn de winkelformules Intertoys en Bart Smit op de achtergrond al één. Ze worden aangestuurd door een gezamenlijke directie en de hoofdkantoororganisaties zijn geïntegreerd, 'om een extra impuls te geven aan de vernieuwing van de populairste speelgoedketens van Nederland'.

In België heeft Blokker ook Bart Smit winkels. Deze worden ook omgebouwd tot Intertoys. Een woordvoerder zegt dat Blokker wil vasthouden aan de speelgoedwinkels in België.