Nederland

'Echte boeven ontspringen de dans'

01 maart 2014 20:40 Aangepast: 01 maart 2014 20:45

PvdA, GroenLinks en CDA gaan minister Asscher vragen om te kijken of hij de regels voor fraude met uitkeringen kan aanpassen. Dat doen zij naar aanleiding van het bericht van RTL Nieuws over de boetes voor fraudes, die onschuldige gezinnen duperen.

Kamerlid Pieter Heerma (CDA): "Dit toont weer aan dat het fraudebeleid van minister Asscher faalt." Volgens Heerma moeten er meer mogelijkheden komen om fraudeurs op te sporen. "Terwijl de echte boeven lachend de dans ontspringen, worden mensen die door onhandigheid een fout maken, opgezadeld met torenhoge boetes."

John Kerstens (PvdA) wil graag dat de minister opnieuw naar de wet gaat kijken. "Bij de inwerkingtreding heb ik aangegeven dat de PvdA van mening is dat ook fraude in de sociale zekerheid streng moet worden bestraft. Maar de ene overtreding is de andere niet. Daarom moeten gemeenten en andere uitkeringsinstanties rekening kunnen houden met persoonlijke omstandigheden."

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman reageert: "Dit is waar het eigen-schuld-beleid van het kabinet toe leidt. Mensen worden meteen als fraudeurs weggezet, terwijl het de overheid is die fout zit. GroenLinks wil dat de wet onmiddellijk wordt aangepast." GroenLinks wil het kabinet dinsdag in het vragenuur ter verantwoording roepen. Voortman zal Asscher vragen om terug te keren naar de oude regels met betrekking tot uitkeringsfraude.

Lees ook: Nieuwe aanpak uitkeringsfraude dupeert onschuldige gezinnen

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore