Nederland

Kiesraad bezorgd of uitslag verkiezingen op tijd is

02 februari 2017 16:02 Aangepast: 29 juli 2017 00:30
Archieffoto. Beeld © ANP

De Kiesraad maakt zich zorgen of de uitslag tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen wel tijdig kan worden vastgesteld nu alle stembiljetten handmatig bij elkaar opgeteld moeten worden.

Het kabinet trekt na berichtgeving van RTL Nieuws de stekker uit de onveilige software waarmee al acht jaar lang de uitslag van de verkiezingen wordt berekend.

ZIE OOK: 'Verontrustend dat er nu pas besluit is over stemsoftware'

"Als er twijfels bestaan over het gebruik van de software is het gerechtvaardigd dit proces kritisch onder de loep te nemen", laat de Kiesraad weten. Wel is de Raad bezorgd 'over een tijdige vaststelling van een betrouwbare uitslag'.

Zo lek als een mandje

Eerder deze week onthulde RTL Nieuws dat het systeem waarmee in Nederland de stemmen worden geteld en de uitslag wordt berekend, zo lek is als een mandje. Hackers kunnen het systeem overnemen en bijvoorbeeld een partij zetels meer of minder geven.

Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken, wil '100 procent uitsluiten' dat de verkiezingen worden gehackt, zei hij gisteren. "Daarom deze toch vrij grote stap", aldus de minister, die zegt dat er hooguit een rekenmachine wordt gebruikt om alle stemmen bij elkaar op te tellen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore