Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Duurdere postzegel en minder bezorgdagen om post betaalbaar te houden

10 juli 2017 05:43 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Post sturen vinden Nederlanders een 'hoop gedoe', we sturen liever een berichtje via Facebook, e-mail of WhatsApp. Om te voorkomen dat postzegels onbetaalbaar worden, moet de postmarkt hervormd worden. Dat zegt minister Kamp van Economische Zaken.

Minister Kamp liet onderzoek doen naar de manieren waarop Nederlanders communiceren. Daaruit blijkt dat post sturen pas op de zesde plaats staat. Een nieuw kabinet zou daarom de postmarkt helemaal moeten herzien, schrijft Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.

ZIE OOK: Over tien jaar versturen we nog maar de helft van de post

Kamp wil de prijs van een postzegel omhoog en het aantal dagen dat er post wordt bezorgd (nu is dat vijf dagen per week) omlaag hebben. Dat is nodig om de postbezorging betaalbaar te houden. Als er niets gebeurt, dan gaat de prijs van een postzegel volgens Kamp in 2022 naar 1 euro.

Het plan van Kamp stuit overigens op Europese regels, die voorschrijven dat er minstens vijf keer dagen in de week post bezorgd moet worden. Om naar 2 of drie keer per week bezorging te gaan, moet de Postrichtlijn aangepast worden. Kamp schrijft al dat dit de nodige tijd in  beslag zal nemen in Brussel en er dus op tijd met lobbyen begonnen moet worden.

Populaire manieren om te communiceren

  1. WhatsApp
  2. ​Mobiel bellen
  3. E-mailen
  4. Vaste telefoon
  5. Social media
  6. Post
  7. SMS
  8. Skype

Bron: Ministerie van Economische Zaken

Wel meer pakketjes

In 2011 vonden de meeste mensen een brief sturen nog 'makkelijk', nu vindt een meerderheid het een 'hoop gedoe'. Veruit de meeste post wordt verstuurd door bedrijven, meer dan 95 procent van alle poststukken in 2016.

Door de digitalisering worden er wel meer pakketjes bezorgd: de afgelopen vijf jaar is het aantal met ruim 80 procent gestegen. Er worden nu ieder jaar zo'n 350 miljoen pakketjes bezorgd.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore