Ga naar de inhoud
Uitslagen verkiezingen 2014

D66 de grootste in drie van de vier grote steden

Aanhangers van D66 vieren feest in Utrecht Beeld © ANP

Hoewel landelijk het CDA het 't beste gedaan lijkt hebben, is D66 in de meeste van de grote steden als grote winnaar uit de bus gekomen.

In Utrecht boekte de partij een afgetekende zege, vooral op GroenLinks, de winnaar van 2010. Al vroeg in de avond werd duidelijk dat de democraten zo'n grote voorsprong hadden, dat die winst niet meer uit handen zou worden gegeven. D66 kreeg daar 13 zetels, GroenLinks 9.

PvdA niet meer de grootste in hoofdstad
In Amsterdam moest de PvdA, van oudsher de grootste partij in de hoofdstad, zijn meerdere erkennen in D66. De PvdA leverde 5 zetels in en hield er 10 over, D66 kreeg er liefst 8 bij en eindigde op 15 plekken in de gemeenteraad.

Het spannendst was het in Den Haag, waar het lange tijd gelijk op ging tussen D66 en de PVV. Waar aanvankelijk de PVV nog de grootste leek te worden, trok uiteindelijk D66 aan het langste eind. De partij krijgt 8 zetels in de Haagse raad, de PVV moet het met eentje minder doen.

Leefbaar pakt de winst in Rotterdam
Alleen in Rotterdam moest D66 met 6 zetels genoegen nemen met de derde plek. De PvdA viel in de Maasstad terug van 14 naar 8 zetels, de grote winnaar Leefbaar Rotterdam behield de 14 zetels van 2010.

 

Bron: RTL Nieuws