Baan wisselen of niet?

Eindelijk duidelijkheid: zo rij je het snelst door een file

01 juli 2016 16:15 Aangepast: 27 december 2018 09:50
File bij Rotterdam (archieffoto). Beeld © ANP

Heb je ook altijd het gevoel dat je op de verkeerde baan rijdt als je in de file staat? Automobilisten die een hekel hebben aan files, kunnen nu voorgoed met die frustratie afrekenen.

Filerijden. Het lijkt de supermarkt wel: welke kassa je ook kiest, het is altijd de verkeerde. Continu van baan wisselen, zegt de één. Veel rechts rijden, beweert de ander. Of: toch júist links rijden? 

Bijna iedere automobilist heeft wel zijn eigen theorie hoe je het snelst door de file kunt rijden. Maar de Nationale Databank Wegverkeergegevens heeft nu eindelijk de uitkomst.

64 spitsen onderzocht

Verkeerskundig adviseur Marthe Uenk-Telgen vergeleek 64 ochtendspitsen. Wat bleek? De linkerbaan is het snelst. "In 75 procent van alle files die ik heb onderzocht, waren de automobilisten op de meest linkse rijbaan het snelst." Voor de duidelijkheid: dat is de baan waar ook het hardst wordt gereden als er geen file is. 

Links rijden in de file kan een boel tijdwinst opleveren: "Gemiddeld 4 minuten in een file van 5 kilometer."

Wel of niet wisselen?

De verkeerskundig adviseur keek niet alleen naar de beste baan om in te rijden; ook naar het wisselen van banen. De conclusie? "Van rijstrook wisselen en gaten opvullen loont niet. Het vergt beduidend meer concentratie en je doet je medeweggebruikers er weinig plezier mee. Rustig blijven hangen op de strook werkt beter."

Overigens wil Uenk nog wel één dingetje kwijt: "Als iedereen nu links gaat rijden, klopt mijn theorie niet meer. Nu maar hopen dat niet al te veel mensen mijn onderzoek lezen." 

Meer op rtlnieuws.nl:
Video: vrouw doet 6 minuten over inparkeren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore