Nederland

GroenLinks wil belastingstelsel helemaal omgooien

08 februari 2017 10:08 Aangepast: 28 juli 2017 23:30
Lijsttrekker Klaver tijdens een bijeenkomst in TivoliVredenburg in Utrecht. Beeld © ANP

Een drastische hervorming van ons belastingstelsel moet volgens GroenLinks de basis vormen voor het nieuwe regeerakkoord. Daarin staan de CO2-taks en een verlaging van de belasting op arbeid centraal.

Groenlinks wil een 'een groen, eerlijk en simpel belastingstelsel' en ontvouwt vanavond in de Oosterpoort in Groningen zijn plannen. Lijsttrekker Jesse Klaver zal daar spreken in één van zijn veelbesproken politieke bijeenkomsten in popzalen door het hele land.

Fors lagere werkgeverspremies

Grofweg wordt het aannemen van personeel - met name aan de onderkant van de arbeidsmarkt - goedkoper en milieuvervuiling duurder. GroenLinks wil lagere werkgeverspremies voor werknemers met lage inkomens en aan de andere kant fors hogere milieuheffingen invoeren, waaronder rekeningrijden voor automobilisten.

Werkgevers betalen nu maximaal 20 procent premie voor mensen met lage inkomens. GroenLinks wil dat werkgevers straks tot een inkomensniveau van 80 procent minimumloon geen premies hoeven te betalen. De verlaging moet een lastenverlichting van totaal 20 miljard euro opleveren en bovendien de werkloosheid terugdringen.  

Wachten op doorrekening 

Het nieuwe belastingstelsel dat de partij voor ogen heeft moet zo de verschillen tussen mensen met een hoog inkomen en een modaal inkomen verkleinen. Om welke bedragen het precies gaat maakt GroenLinks volgende week bekend, laat een woordvoerder weten aan RTL Z. Vanavond zal Klaver wel meer uitleggen aan mensen die niet zoveel weten over belastingen.

Op 16 februari is dan de doorrekening van het hele partijprogramma door het Centraal Planbureau. Dat moet ook duidelijk worden hoe zwaar GroenLinks CO2-uitstoot, gasverbruik en milieuonvriendelijke verpakkingen daadwerkelijk wil belasten.

Samen met een zwaardere heffing op vermogens en de bestrijding van belastingontwijking zou dit 27 miljard euro aan extra belastinginkomsten op moet leveren, denkt de partij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore