Ga naar de inhoud
Nederland

Heftig politiek programma 50PLUS 'staat vol leugens'

Henk Krol, lijsttrekker van 50PLUS. Beeld © ANP

"Ouderen pikken het niet meer!" Harde woorden van Henk Krol, die gisteren met zijn 50PLUS het programma voor de komende verkiezingen presenteerde. Maar de voorstellen van de partij zijn schokkend, vindt econoom Robin Fransman.

50PLUS nam oud-Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs in de arm bij het samenstellen van het programma. Daarin gaat het niet alleen over pensioenen en koopkrachtplaatjes. 50PLUS wil ook een strenger asielbeleid en meer veiligheid op straat én internet.

Maar de economische punten van het programma kloppen van geen kant. "Ik ben echt geschokt, omdat er gewoon leugens in staan", zegt Fransman over de plannen van de partij in Z Today. 

Hij nam de drie belangrijkste economische punten van het politiek programma onder de loep. 

Liever kijken dan lezen? Kijk het item van Z Today. 

 1. De AOW-leeftijd moet terug naar 65 jaar, daardoor komen er meer banen voor jongeren 
  Een bekende mythe, volgens Fransman, die het voorstel vergelijkt met arbeidstijdverkorting, ook een mythe die voor meer banen zou zorgen. "Het is dus gewoon niet zo, het werkt juist precies andersom. Hoe meer aanbod van werkenden er is, hoe meer mensen er werken. En als er meer mensen werken leidt dat tot meer inkomen en meer bestedingen en juist tot meer banen", zegt hij. Dus dit voordeel dat 50PLUS noemt, meer banen voor jongeren, is gewoon onjuist.
   
  Bovendien is er nog een tweede effect. Als de AOW-leeftijd teruggaat naar 65 dan moeten we meer pensioenpremie betalen en er moet meer belasting betaald worden. "En dat kost op zichzelf ook weer banen", zegt Fransman. Bovendien, als de AOW-leeftijd omlaag gaat moet ook de pensioenleeftijd voor nieuwe opbouw ook omlaag, en dat kan weer alleen door de pensioenen te verlagen. "Maar daar zwijgt 50PLUS over."
   
 2. De pensioenroof moet gestopt
  Krol wil ook de 'pensioenroof' aanpakken. Maar volgens Fransman is er helemaal geen sprake van pensioenroof. "Dat is gewoon feitenvrij, er is geen pensioenroof, er is niemand die steelt. En als je dat soort woorden gebruikt geef dan ook even aan wie de dief is dan kunnen we die in de gevangenis gooien." Dit voorbeeld toont volgens Fransman aan hoe schaamteloos de partij is.​"We hebben een hele grote crisis en die merk je overal terug, dus ook in de pensioenen", zegt Fransman.

  Als er wordt gekort worden niet alleen de pensioenen van ouderen gekort maar ook die van jongeren. "Dus dat wordt gewoon eerlijk verdeeld die pijn." Bovendien is alles in principe te betalen, ook een pensioenerhoging, de grote vraag is alleen: wie betaalt dat? En dat vind je nergens terug in het voorstel van 50PLUS.  Fransman heeft overigens wel een idee waar dat geld vandaan moet komen: de enige manier om de pensioenen wel te verhogen is 'door de pensioenpot van jongeren leeg te halen', zegt hij.  
   

 3. De koopkracht van ouderen moet omhoog na jarenlange lastenverhogingen
  Het is belangrijk om je te realiseren dat 65-plus in Nederland historisch gezien arm was, zegt Fransman. Daarom hadden we bijvoorbeeld de 65-pluskaart, een onderdeel van een heel stelsel dat erop was gericht om ouderen te ontzien. Maar ouderen zijn helemaal niet meer zo arm. "Dus wat de afgelopen kabinetten hebben gedaan is de voordelen voor ouderen ietsjepietsje terugdraaien. Én ze hebben genivelleerd", zegt Fransman. Er is geld van rijk naar arm gebracht, want dat wilde PvdA graag. 

  En wat blijkt: de groep ouderen is de rijkste groep met de sterkste schouders en is er inderdaad gemiddeld het minst op vooruit gegaan of er wat meer op achteruit gegaan in vergelijking met jongeren. "Maar dat komt dus omdat ze gemiddeld de hoogste inkomens hebben én de hoogste vermogens", zegt Fransman, die dat 'heel eerlijk' noemt.

  "Als je dan even inzoomt en niet naar de gemiddelden kijkt dan zie je dus dat arme ouderen met weinig of geen pensioen er gewoon op vooruit zijn gegaan. En arme jongeren, die zijn er gewoon op achteruit gegaan", zegt hij. "Er is geen enkel ander land in de wereld met zó weinig armoede onder ouderen dan Nederland."