Nederland

Hoe zit het met de liefdadigheid van Goede Doelen Loterijen?

14 april 2014 11:51 Aangepast: 14 april 2014 17:48

Meedoen aan de Goede Doelen Loterijen draagt bij aan een betere wereld. Althans, zo profileren de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en Vrienden Loterij zich. Nu willen ze minder afdragen aan de goede doelen. Hoe zit dat?

1. Hoeveel gaat er naar de goede doelen?
Elke loterij draagt af aan bepaalde liefdadigheidssectoren. Zo geeft de Postcode Loterij aan doelen rond het thema mens en natuur, de BankGiro Loterij aan cultuur en cultureel erfgoed en de VriendenLoterij maakt zich sterk voor liefdadigheid rond gezondheid en welzijn.

De Goede Doelen Loterijen dragen per jaar 450 miljoen euro af aan liefdadigheidsinstellingen.

2. En dat wordt minder als het aan de loterijen ligt?
Nee, volgens de loterijen gaat het percentage dat naar goede doelen gaat dan weliswaar omlaag, maar daardoor zullen er grotere prijzen worden uitgedeeld. Daardoor stijgt de omzet en krijgen de goede doelen netto meer geld.

3. Hoe zit dat?
De drie loterijen dragen nu 50 procent van hun inkomsten af aan goede doelen. 30 procent van hun opbrengsten gaan naar de prijzenpot en 20 procent gaat naar de kosten van de organisatie van de loterij.

De loterijen willen dat het percentage dat naar goede doelen gaat, wordt verlaagd naar 40 procent. Vervolgens moet de prijzenpot stijgen naar 40 procent. Doel is dat er meer loten worden verkocht zodat er uiteindelijk wel meer geld naar de goede doelen gaat.

Een woordvoerder laat weten dat het verleden heeft bewezen dat als er grotere prijzen worden uitgedeeld, er meer loten worden verkocht. Daardoor krijgen de goede doelen netto meer geld, ondanks het lagere percentage.

Na 2004 werd het percentage dat naar goede doelen gaat al verlaagd van 60 naar 50 procent en steeg de prijzenpot. Volgens woordvoerder Martijn van Klaveren van de Goede Doelen Loterijen gingen daardoor de opbrengsten zo omhoog dat de goede doelen er niet op achteruit zijn gegaan.

4. Dat kan toch niet worden gegarandeerd?
Nee, dat lijkt lastig. Toch zeggen de Goede Doelen Loterijen dat het niet ten koste gaat van de liefdadigheid. “Wij garanderen dat goede doelen nooit iets tekort komen”, aldus woordvoerder Van Klaveren. Aan de bedragen die vaste goede doelen krijgen zal volgens hem niet worden getornd. Incidentele uitgaven aan andere doelen zullen daardoor mogelijk wel minder worden.

5. Waarom komt deze oproep nu?
De drie loterijen willen dat de Staatsloterij en de Lotto ook meer gaan afdragen aan liefdadigheid. Die dragen nu 18 en 16 procent af, een stuk minder dan de Goede Doelen Loterijen. Dat is volgens de loterijen niet eerlijk.

Een andere reden is dat vanaf 2015 online gokken legaal wordt. Dan kunnen grote buitenlandse loterijen ook actief worden in Nederland. De Goede Doelen Loterijen vrezen die concurrentie. Die kunnen ze beter aan als ze hogere prijzen uitkeren.

ZIE OOK: Goede Doelen Loterijen willen minder afdragen aan goede doelen

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore