Ga naar de inhoud
Nederland

Caravans en campers zijn hot: 'Vakantie vieren met je voeten in het gras'

Beeld © ANP

Een op de negen Nederlandse huishoudens bezit een caravan of een camper. Waar komt die populariteit vandaan? "Mensen hebben vroeger gekampeerd en gaan nu zelf met hun kinderen."

De Bovag maakte vanochtend bekend dat in het eerste helft van dit jaar 1258 nieuwe kampeerauto’s en 4504 nieuwe caravans zijn geregistreerd. Een forse toename. De laatste tien jaar is het aantal caravans en kampers verdubbeld. Nederland telt nu ruim een half miljoen caravans en campers. Matthijs de Winter, hoofdredacteur van de Kampeer en Caravan Kampioen (zie foto), legt uit hoe dit komt:

Thumbnail

Waarom neemt de verkoop toe?

"Het gaat economisch natuurlijk beter. Dat scheelt. Want een caravan of camper aanschaffen is een duur geintje. Jongere mensen huren vaker een camper of een caravan. Of ze lenen die van familie. Daardoor zijn ze flexibel, en kunnen de ene vakantie in een huisje zitten, en de andere vakantie weer in een hotel, een tent, camper of caravan."

"Maar ook de jongere generaties die vroeger met hun ouders hebben gekampeerd, gaan nu zelf met hun gezin. Het is een heerlijke manier van vakantie vieren. Je bent in vrijheid buiten, met je voeten in het gras."

 

Zijn er nieuwe ontwikkelingen?

"Ja, je ziet steeds meer themacampings zoals de outdoor-camping, de natuurcamping en natuurlijk glamping. Dat laatste is luxueus kamperen in een huurcaravan of tent, en heeft bijna het comfort van een hotel. Maar dan wel met de buitenbeleving van kamperen. Bijna elke camping biedt nu glamping aan. Je hebt in sommige caravans zelfs een uitgebreide keuken."

"Een andere trend is dat campers tegenwoordig ook steeds vaker uitgerust zijn voor jonge gezinnen. Die kampeerauto's hebben dan bijvoorbeeld ingebouwde stapelbedden." 

Wat is er nou zo leuk aan dat kamperen?

"Het sociale aspect is belangrijk voor veel mensen. Je doet iets samen, je ontmoet andere mensen en het is gezellig. Daarnaast ben je de hele dag buiten in de natuur. En je bent vrij. Je kan je spulletjes oppakken en weer verder trekken."

Ga je zelf nog op vakantie?

"Ik ga binnenkort op vakantie, in een huisje. Ik heb een paar maanden geleden nog gekampeerd en ik ga in het najaar nog een keer naar de camping. Altijd naar Frankrijk, we zijn we dol op dat land."

Meer op rtlnieuws.nl: