Ga naar de inhoud
Nederland

Wil jij ook zonnepanelen? Hier moet je rekening mee houden

Zonnepanelen op woningen in een wijk in Amersfoort Beeld © ANP

De subsidiepot voor zonnepanelen is leeg. Toch zijn de glimmende platen op het dak nog altijd populair. Waar moet je rekening mee houden als jij ook panelen op je dak wil? En wanneer levert het je geld op?

Is je huis geschikt voor zonnepanelen?
Niet op ieder huis kun je zonnepanelen plaatsen. Ga eerst na of het dak van je woning geschikt is en hoeveel van je dak je zou kunnen bedekken met panelen. Let daarbij ook op welke windrichting je dak staat gericht en of er bijvoorbeeld hoge bomen voor je huis staan.

Waar moet je op letten als je zonnepanelen koopt?
Koop niet bij de eerste de beste leverancier van zonnepanelen, maar vraag offertes aan bij verschillende aanbieders, want de prijzen kunnen flink uiteenlopen. Vergelijk niet alleen de prijzen, maar ook de voorspelde opbrengst. Let ook op bijkomende kosten voor randapparatuur zoals een omvormer, bekabeling, bevestigingsmaterialen en eventueel installatie. Koop alles het liefst bij één leverancier; niet alle omvormers en zonnepanelen passen bij elkaar.

Let ook op keurmerken. Slechte zonnepanelen leveren minder stroom op en gaan eerder stuk. Er is nog geen Nederlands keurmerk, maar panelen met het Duitse TÜV-certificaat zijn goed bestand tegen veroudering en weersomstandigheden. Panelen zonder keurmerk zijn niet per definitie slecht, maar een keurmerk kan een koper helpen de kwaliteit te beoordelen.

Check de garanties die op de panelen worden gegeven en door wie: de leverancier, importeur of de fabrikant. Garanties op de techniek kunnen 5 of 10 jaar geldig zijn. Bij andere leveranciers kan je een verzekering afsluiten die opbrengst garandeert.

In de meeste gevallen is geen omgevingsvergunning nodig, behalve als het gaat om een monument of als je de panelen aan de gevel wilt hangen (beschermd stads- of dorpsgezicht). Bij huurhuizen is toestemming nodig van de verhuurder.

Wat kosten zonnepanelen?
Een systeem van 1400 watt-piek, dat ongeveer 10 m2 panelen heeft, kost momenteel - inclusief installatie - ongeveer 2800 euro. Jaarlijks produceert het zonnepanelensysteem van 1400 watt-piek bijna 1200 kWh elektriciteit. Je moet natuurlijk zelf even kijken wat jouw huishouden per jaar verbruikt, zodat je weet hoeveel systemen je nodig hebt. Een gemiddeld huishouden verbruikt in Nederland in ieder geval ongeveer 3300 kWh. Wat een investering in zonnepanelen interessant maakt, is dat de prijs van elektriciteit van het elektriciteitsnet zal stijgen. Met zonnepanelen kun je jarenlang stroom opwekken waar je niets voor hoeft te betalen.

Wanneer heb je de zonnepanelen terugverdiend en ga je zelf verdienen aan je eigen 'energiecentrale'?
Dat is niet 1-2-3 te zeggen. Het hangt af van je verbruik, de hoeveelheid panelen op je dak, de installatiekosten en hoe duur je zonnepanelen waren. Er zijn speciale zonnepanelencalculators of rekenhulpen te vinden die je een indicatie kunnen geven. Gemiddeld heb je na acht tot tien jaar je zonne-energiecentrale terugverdiend. Hoe meer panelen je hebt, hoe sneller je je geld terug hebt. Zonnepanelen gaan gemiddeld twintig jaar mee, dus daarna kan je wel mee gaan verdienen dankzij 'salderen'.

Hoe werkt dat salderen?
Je wekt zelf duurzame energie op en een deel daarvan verbruik je zelf. Maar als je meer energie opwekt dan je nodig hebt, kun je dat 'teruggeven' aan je energieleverancier. Maar als de zon niet schijnt, heb je ook 'gewone' energie nodig. Daarom maakt je energiebedrijf dan een rekensom van de energie die jij levert en de energie die je afneemt. Let op: dat kan alleen als de aansluiting waarop je energie teruglevert aan het net dezelfde is als waarvan je energie krijgt. Op de site van ConsuWijzer zie je wat de regels sinds januari 2014 zijn.

Bron: RTL Nieuws