Nederland

Recordaantal kantoren omgebouwd tot woonruimte

20 januari 2017 06:02 Aangepast: 29 juli 2017 04:00

Nog nooit zijn zoveel kantoorpanden omgebouwd tot woonruimte als vorig jaar, blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur Dynamis. Van alle omgebouwde kantoren werd 92 procent omgevormd tot woning. Maar: de makkelijk om te bouwen kantoren raken op.

In totaal werd afgelopen jaar 750.000 vierkante meter kantoorruimte omgebouwd voor andere bestemmingen, zoals huizen, winkels en hotels. Dat is een flinke stijging ten opzichte van vorige jaren, zeker als je kijkt naar het aantal kantoren dat woonruimte werd werd: bijna 700.000 vierkante meter ging op aan woonruimte.

Thumbnail

De toename komt volgens Dynamis doordat meer mensen op zoek zijn naar een huis, en bestaande huizen flink duurder zijn geworden. 

Bedrijventerrein wordt woonwijk

Vooral in Arnhem zijn veel kantoren omgebouwd: daar is 15 procent minder kantoorruimte te vinden sinds 2016. Ook Den Haag, Apeldoorn, Eindhoven, Amsterdam en Nieuwegein gebeurt het veel.

Maar, zo stelt Dynamis: er zit wel een einde aan het aantal kantoorpanden dat geschikt is om om te bouwen. Vooral kantoren op lastigere plekken blijven over. Daar is meer nodig dan alleen een verbouwing, er heeft bijvoorbeeld een heel gebied een transformatie nodig. Denk aan een bedrijventerrein dat woonwijk wordt, zoals het kantorenterrein Bergwijkpark dat wordt omgevormd tot Holland Park in Diemen-Zuid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore