Nederland

Geschorste DBB-agent niet verdacht van lekken naar criminelen

24 februari 2017 16:25 Aangepast: 24 februari 2017 17:09
Geert Wilders, in het openbaar altijd omringd door DBB-agenten. Beeld © ANP

De maandag aangehouden medewerker van de Dienst Bewaken en Beveiligen, Faris K., wordt niet verdacht van het lekken van informatie naar een criminele organisatie. Wel zou hij in de privésfeer informatie over zijn werk hebben gedeeld en wordt hij verdacht van witwassen.

Dat meldt het Openbaar Ministerie. Eerder werd door verschillende media naar buiten gebracht dat K. informatie zou hebben doorgesluisd naar criminelen. Zijn voorarrest werd gisteren opgeheven.

Het Openbaar Ministerie had het met veertien dagen willen verlengen, maar legt zich neer bij de uitspraak. "Het OM wilde voorkomen dat hij mogelijke getuigen zou beïnvloeden. Nu hij al op vrije voeten is, is het niet zinvol meer om met deze reden in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de onderzoeksrechter", staat in een toelichting.

Beveiliging Wilders

K. werkte bij de IRIS-eenheid van de DBB. Dat voert omgevingsscans uit op plekken die worden bezocht door politici en leden van het Koninklijk Huis. K. werkte specifiek voor het team dat is belast met de beveiliging van PVV-leider Geert Wilders.

Vandaag meldde het AD dat Faris K. in 2008 een voorwaardelijke werkstraf van honderd uur kreeg opgelegd voor het schenden van zijn ambtsgeheim. Hij werkte toen nog niet bij de DBB, maar bij de 'gewone' politie.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zaak rond beveiligers Geert Wilders 'te bizar voor woorden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore