Nederland

Stijgende zorgkosten zijn een megaprobleem

25 februari 2017 19:00 Aangepast: 25 februari 2017 19:07
Beeld © ANP

De kosten van de gezondheidszorg rijzen de pan uit. Als het zo doorgaat, is een gemiddeld gezin straks een derde van het inkomen kwijt aan zorg. Veel politieke partijen beloven een lager eigen risico, maar alleen daarmee wordt dit probleem niet opgelost.

Nu al wordt 23 procent van het inkomen aan zorg besteed, volgens het Centraal Planbureau, en als er niets verandert kan dit in 2040 oplopen tot 36 procent. Geen enkele politieke partij heeft een panklare oplossing om de zorgkosten in de hand te houden. 

Eigen risico verlagen

Veel partijen willen juist het eigen risico verlagen of helemaal afschaffen. Maar dat kost zeker 4 miljard euro. Bovendien, waarschuwden gezondheidseconomen Wim Groot en Henriette Maasen van de Brink, 'zijn de winnaars van het afschaffen van het eigen risico zorggebruikers met een middelbaar of hoger inkomen'. Het is, stellen ze, 'minder sociaal dan wordt voorgesteld'. 

Sinds 2000 zijn de uitgaven aan de zorg in Nederland verdubbeld van ruim 46 miljard euro naar 95 miljard euro in 2015. In totaal (via verzekeringen, via de overheid en het eigen risico) geven we gemiddeld per persoon bijna 5700 euro per jaar uit aan zorg. Die stijging heeft verschillende oorzaken, waaronder de vergrijzing en nieuwe technologiën. Maar we laten ons ook sneller onderzoeken en behandelen aan allerlei aandoeningen.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore