Ga naar de inhoud
Nederland

Stagiair aangehouden om fraude gemeente Amsterdam

De politie in Amsterdam heeft vijf mannen gearresteerd op verdenking van fraude bij de gemeente Amsterdam. Een van de verdachten is een stagiair die bij de gemeente werkte. De vijf probeerden ruim 186.000 euro te verduisteren.

De mannen, in de leeftijd van 20 tot 62 jaar, worden volgens de gemeente en het Openbaar Ministerie verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting.

De verdachten zouden hebben gesjoemeld met een factuur van ruim 186.000 euro van een afvalverwerkingsbedrijf aan een stadsdeel. De stagiair-beveiliger bij het stadsdeel onderschepte de originele factuur en gaf die aan een tussenpersoon. Die gaf de factuur weer door aan een vervalser, die het rekeningnummer veranderde. Daarna legde de stagiair de factuur weer terug op de stapel met te betalen facturen. Naast de stagiair zijn de vervalser en de tussenpersoon aangehouden. Ook zijn twee mensen aangehouden, die hun bankrekening ter beschikking hadden gesteld.

Bank kreeg argwaan
De zaak kwam aan het licht toen een bank argwaan kreeg en bij de gemeente naar de juistheid van het bankrekeningnummer informeerde. De betrokken banken konden een groot deel van het overgeschreven bedrag bevriezen, maar op het moment van de ontdekking was al 40.000 euro opgenomen. De gemeente heeft in januari aangifte gedaan.

Soortgelijke factuurfraude kwam ook voor tussen 2010 en 2013. In totaal is geprobeerd de gemeente voor een bedrag van ruim 1,4 miljoen euro te benadelen. De feitelijk geleden schade was toen ruim 400.000 euro, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de raad.

 

Bron: RTL Nieuws / ANP