Ga naar de inhoud
Gezondheid

Jim en Roos kregen ongeluk op Grieks eiland: 'Het bloed stroomde over haar gezicht'

Jim en Roos op de quad op Zakynthos, op de dag van het ongeluk.

Een scooter huren op vakantie is levensgevaarlijk, waarschuwt een Europese alarmcentrale vandaag. Daar kunnen Jim (25) en zijn vriendin Roos (22) over meepraten, die deze week met een quad een ongeluk kregen op het Griekse eiland Zakynthos. "Roos lag op de grond met een enorme snee in haar voorhoofd."

Jim van der Ploeg en zijn vriendin Roos uit Heemskerk vieren op dit moment vakantie op Zakynthos. "Het is hier heel mooi, met allemaal dorpjes langs de kust. We besloten daarom het eiland te verkennen." Ze huurden een quad, maar wat hen overkwam, had ook met een scooter kunnen gebeuren.

ZIE OOK: Nederlanders vaker gewond door scooterongeluk op vakantie

"De eerste dag ging het heel goed. Alleen de remmen deden een beetje gek toen we op een steil bergweggetje naar een strandje reden. Hij remde niet zo goed." Jim besloot iets langzamer op kruispunten af te rijden en eerder te beginnen met remmen. Verder besteedde hij er weinig aandacht aan. Maar dinsdag liep het mis.

Quad in de boom

"We reden op een rechte weg met zo'n 50 kilometer per uur, de maximaal toegestane snelheid. Toen er een auto achter ons kwam rijden die ons wilde inhalen, ging ik iets naar rechts. Plotseling trok het stuur naar één kant."

De quad was waarschijnlijk in een kuil terechtgekomen. Jim en Roos vlogen met quad en al van de weg af. "Ik werd wakker terwijl ik op de grond lag, in iemands tuin. Ik zag een paar meter verderop een rottweiler aan een ketting liggen. Dat gaat veel geld kosten, was het eerste dat ik zei. Verderop zag ik Roos liggen. De quad hing in de boom."

Bloed

Jim liep wat schrammen op, maar had verder niets ernstigs. Vermoedelijk is hij van de hoger gelegen weg door de bladeren van de boom gevlogen. Zijn vriendin had veel minder geluk. Ze is waarschijnlijk tegen de boomstronk terechtgekomen. "Ze had een enorme snee in haar voorhoofd en die bloedde flink. De jaap is wel 10 centimeter lang, ik geloof dat ik haar schedel zelfs kon zien."

ZIE OOK: Wanneer is rijden op een quad gevaarlijk?

Roos was direct na het ongeluk bij kennis, maar duidelijk in shock. "Ze voelde het bloed over haar voorhoofd lopen. Ze raakte steeds weer in paniek als ze merkte dat het bloed was, want ze wist niet meer wat er was gebeurd."

Geen ambulance

Jim probeerde hulp te regelen. Hij hield automobilisten aan. Omstanders schoten te hulp. Een toevallig langskomende arts ontfermde zich over zijn vriendin. De politie kwam en nam direct een blaastest af bij Jim. Die was in orde.

In de tussentijd was er nog steeds geen ambulance. Uiteindelijk brachten de agenten Jim en zijn vriendin naar het ziekenhuis. Ze vroegen Jim een verklaring te ondertekenen die in het Grieks was opgesteld. Jim weigerde. "Voor hetzelfde geld staat daar in dat ik strontlazarus was. Ik wil kunnen lezen wat ik teken."

Eenpersoonsbed

De agenten waren kwaad dat hij niet tekende en namen de paspoorten van de twee in. De verwondingen van Roos werden door artsen gehecht. Uit scans bleek dat ze geen hersenletsel had. Wel moest ze in het ziekenhuis blijven.

Thumbnail

Roos in het ziekenhuis.

"Ik ben bij haar gebleven, want ik laat haar niet alleen. We hebben twee nachten met z'n tweeën in het ziekenhuisbed op een drukke zaal geslapen. Verschrikkelijke nachten."

Verklaring ondertekenen

Jim ging later samen met iemand van de reisorganisatie naar het politiebureau om de legitimatiebewijzen op te halen. "Dat was erg intimiderend. Ze zeiden de hele tijd dat ik de verklaring moest ondertekenen. 'Sign here, sign here.' Maar we konden het Grieks niet lezen. Uiteindelijk heb ik getekend, omdat ik anders onze paspoorten niet terugkreeg. Maar ik weet nog steeds niet of het klopt wat er staat. We willen gewoon naar huis."

Jim moet vandaag de schade afhandelen met de verhuurder van de quad. "Dat is nog even afwachten. Ik heb het idee dat ons hier geld uit de zak wordt geklopt." Het stel hoopt morgen terug te kunnen vliegen. "Als we aankomen op Schiphol, gaan we direct naar een Nederlandse dokter."

Tips voor het rijden van een quad in het buitenland:

  • Zorg dat je een verzekering hebt die ook ongelukken met quads dekt.
  • Zorg dat je je rijbewijs bij je hebt.
  • Check wat de  minimumleeftijd is om een quad te huren. In sommige landen moet je 21 zijn.
  • Laat je goed informeren over de verkeersregels.
  • Denk erom dat het dragen van een helm verplicht is in de EU en in veel landen daarbuiten.

(Bron: ministerie van Buitenlandse Zaken)