Ga naar de inhoud
Bezem door Belastingdienst

Deadline Belastingaangifte 1 april verdwijnt

Binnen twee jaar moeten belastingaangiftes gespreid door het jaar kunnen worden ingediend. De deadline 1 april verdwijnt.

Dat staat in de belastingplannen van staatssecretaris Eric Wiebes.

Piekmoment voor 1 april
Nu staan de online aangiftesystemen en de Belastingtelefoon onder hoogspanning in de maand maart, omdat massaal in de laatste weken voor 1 april aangifte wordt gedaan. Afgelopen 30 maart ging het mis: toen lag de site van de Belastingdienst enkele uren plat.

Online aangifte zal alleen maar toenemen, dus dat betekent nog meer druk op de systemen. Om de systemen en de mensen te ontzien, wil Wiebes deze wijziging doorvoeren.

ZIE OOK: Wiebes: Sommige systemen bij fiscus uit 1968

Spitsverwachting
Verder wil Wiebes dat de Belastingdienst de verwachte bereikbaarheid van de Belastingtelefoon op de website gaat zetten, een zogenoemde 'spitsverwachting'.

Ook moeten de zogenoemde uitvoeringstoetsen openbaar worden. Volgens de Belastingdienst wordt er bij wetsvoorstellen onvoldoende rekening gehouden met de vraag of het wel goed uitvoerbaar is.

Hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars vindt dat politici niet steeds nieuwe, ingewikkelde regels maken. "We moeten niet een belastingstelsel hebben dat voor alle 17 miljoen inwoners een individueel karakter heeft. Als politici daar aan meewerken, moet er veel haalbaar zijn."

Bron: RTL Nieuws