Ga naar de inhoud
Nederland

Eén op drie Nederlandse kinderen slachtoffer van seksueel geweld

Archieffoto.

Naar schatting zijn jaarlijkse 62.000 kinderen voor de eerste keer slachtoffer van een vorm van seksueel geweld. Eén op de drie kinderen maakt ooit een vorm van seksueel geweld mee.

Dat blijkt uit een rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer. Zij bracht in kaart hoe vaak seksueel geweld tegen kinderen in Nederland voorkomt.

Daarbij keek de rapporteur zowel naar fysiek seksueel geweld als naar vormen van waarbij de dader het kind niet aanraakt, zoals misbruik via de webcam of kinderpornografie. 

Eén op twintig meisjes verkracht
Volgens Dettmeijer krijgt 41 procent van de meisjes te maken met seksueel geweld, tegenover 23 procent van de jongens. Eén op de tien meisjes wordt betast, één op de twintig wordt slachtoffer van ongewenst orale of genitale seks.

Dettmeijer heeft het rapport overhandigd aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. De rapporteur pleit ervoor om het voor kinderen en instanties makkelijker te maken om aangifte te doen van seksueel misbruik. Ook stelt Dettmeijer dat gevallen van seksueel geweld gedetailleerd en uniform moet worden vastgelegd. Op die manier worden de aard en omvang van het probleem duidelijker.

Bron: RTL Nieuws