In 2015 werd in ons land 39 miljard kilowattuur aan elektriciteit opgewekt uit steenkool, dat is maar liefst 35 procent meer dan het jaar daarvoor. Lichtpuntje: ook de productie uit hernieuwbare bronnen als wind en zon stijgt.
Voor het vierde jaar op rij is de elektriciteitsproductie uit steenkool toegenomen. De 39 miljard kilowattuur (kWh) van 2015 is zelfs het hoogste niveau sinds 1990, meldt het CBS. Dat danken we aan nieuwe kolencentrales die sinds 2013 in gebruik zijn, de dalende prijs voor kolen en het gedeeltelijk aflopen van subsidieregelingen voor het stoken van biomassa.
Aardgas daalt, wind en zon stijgen
Ondertussen daalt de productie van elektriciteit uit aardgas met ruim 9 procent tot 46 miljard kWh. Dat is het laagste niveau sinds 1996. Daar staat tegenover dat de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen, als wind en zon, wel stijgt van 11,7 miljard kWh in 2014 naar 13,7 miljard kWh in 2015. Daarmee stijgt ook het aandeel in de totale productie naar 12,4 procent.
Het algehele verbruik van stroom in Nederland bleef nagenoeg onveranderd op 118 miljard kWh.
Greenpeace: sluit kolencentrales
Volgens Greenpeace laten de cijfers zien dat het onhoudbaar is om kolencentrales langer open te houden. "Willen we de klimaatdoelen nog halen dan moeten we zo snel mogelijk van kolen af en fors meer inzetten op schone energie, zoals windmolens", zegt een woordvoerder van de milieuorganisatie.