Ga naar de inhoud
Vtech gehackt

Speelgoedfabrikant gehackt: data 124.730 Nederlandse kinderen gestolen

Hackers hebben de gegevens van 124.730 Nederlandse kinderen gestolen bij een aanval op speelgoedfabrikant Vtech. Bij de hack zijn waarschijnlijk ook foto's van de kinderen buitgemaakt. Ook kregen de aanvallers toegang tot de gegevens van 100.828 Nederlandse ouders.

Dat meldt Vtech op zijn website. De speelgoedfabrikant is bekend van zijn kindvriendelijke computers die kinderen spelenderwijs met technologie in contact willen laten komen. Wereldwijd zijn de gegevens van 6,4 miljoen kinderen gestolen.

Foto's en chatgesprekken
Van de Nederlandse kinderen zijn de naam, geboortedatum en het geslacht buitgemaakt. Ook zouden de hackers foto's, audiobestanden en chatgesprekken hebben bemachtigd. De techsite Motherboard claimt daar bewijs van te hebben.

Thumbnail

Een paar foto's die de hackers buitgemaakt zouden hebben

Vtech kan dit nog niet bevestigen. Het bedrijf doet onderzoek of deze data daadwerkelijk zijn gestolen. De foto's en audiobestanden werden wel versleuteld op de servers van Vtech opgeslagen.

Naast de data van kinderen zijn ook gegevens van 100.828 Nederlandse ouders gestolen. Naast namen, e-mailadressen, ip-adressen, postadressen en geheime vragen, zijn ook de wachtwoorden gestolen. Net als de foto's waren deze versleuteld opgeslagen. De creditcardgegevens van ouders zijn wel veilig, omdat een derde partij deze gegevens beheert.

Kid Connect
Volgens Vtech kregen de hackers op 14 november van dit jaar toegang tot de systemen van de speelgoedfabrikant. De digitale inbraak werd 24 november ontdekt, waarna Vtech zijn klanten drie dagen laten op de hoogte stelde. In totaal zijn de gegevens van 6,3 miljoen kinderen gestolen.

Thumbnail

De diensten Kid Connect, waarmee kinderen met hun ouders kunnen communiceren, en de app-winkel Learning Lodge zijn door Vtech offline gehaald. Ook werken verschillende sites van Vtech niet meer.

Niet voldoende beveiligd
Vtech bevestigt dat de database niet voldoende was beveiligd, maar dat het inmiddels maatregelen heeft genomen. Het bedrijf raadt klanten aan hun wachtwoord te veranderen. Als je het wachtwoord voor meer diensten gebruikt, is het belangrijk om het wachtwoord voor al die diensten te veranderen.

Bron: RTL Z / Daniël Verlaan
Meer over