Ga naar de inhoud
Bezem door Belastingdienst

Fraudemaatregel toeslagen jaar uitgesteld

Staatssecretaris Weekers kondigt in januari zijn vertrek aan. Beeld © ANP

Staatssecretaris Wiebes van Financiën trekt een jaar langer uit voor de invoering van één rekeningnummer voor de uitbetaling van toeslagen. De maatregel is bedoeld om fraude tegen te gaan.

Begin dit jaar zorgde de overschakeling naar één rekeningnummer nog voor grote chaos bij de Belastingdienst. Tienduizenden mensen moesten maanden op hun toeslagen wachten. Staatssecretaris Weekers van Financiën stapte op als gevolg van de perikelen.

ZIE OOK: Dit gaat er mis bij de Belastingdienst

De problemen bij de Belastingdienst zijn nog niet voorbij, schrijft Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. Door verouderde computersystemen bij de Belastingdienst kost de omschakeling naar één rekeningnummer veel meer tijd dan voorzien.

Als de overgangstermijn niet wordt verlengd, raken opnieuw grote grote groepen mensen gedupeerd. Daarom mag de Belastingdienst nu nog tot 1 juli 2015 uitbetalen op oude, bekende rekeningnummers. Daarna worden toeslagen echt nog maar op één rekeningnummer uitbetaald, dat ook op naam van de ontvanger moet staan.

Niet goed doordacht
VVD-Kamerlid Helma Neppérus vindt het jammer dat verlenging van de overgangstermijn nodig is. Volgens Pieter Omtzigt (CA) toont dit nog eens aan dat de invoering van één rekeningnummer niet goed doordacht was en dat de problemen bij de Belastingdienst nog lang niet zijn opgelost.

Bron: RTL Nieuws