Nederland

Vrees voor hackers: kabinet schrapt software, stemmen tellen volledig met de hand

01 februari 2017 17:55 Aangepast: 29 juli 2017 01:00
De stemmen worden voortaan volledig met de hand geteld. Beeld © ANP

Bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen worden alle stembiljetten weer met de hand bij elkaar opgeteld. Het kabinet trekt na berichtgeving van RTL Nieuws de stekker uit de onveilige software waarmee al acht jaar lang de uitslag van de verkiezingen wordt berekend.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken erkent tegen RTL Nieuws dat er de kans bestaat dat de verkiezingen worden gehackt, en dat er daarom maatregelen worden genomen.

"Nu er internationaal ook aanwijzingen zijn dat bijvoorbeeld de Russen interesse zouden kunnen hebben in het verkiezingsproces moeten we, even voor de komende verkiezingen, terugvallen op het goede oude papier", zegt Plasterk.

Zo lek als een mandje

Eerder deze week onthulde RTL Nieuws dat het systeem waarmee in Nederland de stemmen worden geteld en de uitslag van de verkiezingen wordt berekend, zo lek is als een mandje. Hackers kunnen het systeem overnemen en bijvoorbeeld een partij zetels meer of minder geven.

Plasterk wil '100 procent uitsluiten' dat de verkiezingen worden gehackt. "Daarom deze toch vrij grote stap", aldus de minister, die zegt dat er hooguit een rekenmachine wordt gebruikt om alle stemmen bij elkaar op te tellen.

Vorige week schreef Plasterk nog in een reactie op de Kamervragen van Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) dat het 'langs digitale weg hacken van het stemmen' niet mogelijk was.

Niet langer duren

Het tellen van de stemmen gaat volgens Plasterk niet langer duren dan voorheen: "Dat kan eigenlijk niet, want de Tweede Kamer moet geïnstalleerd worden. Daar zijn wettelijke termijnen voor."

Alle gemeenten worden vandaag geïnformeerd over het besluit om de software niet meer te gebruiken. In het hele land worden deze maand, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart, regiobijeenkomsten georganiseerd om de nieuwe werkwijze uit te leggen.

Fox-IT

Op dit moment wordt de beveiliging van de verkiezingssoftware nog onderzocht door beveiligingsbedrijf Fox-IT. 

Saillant detail is dat de Kiesraad, het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de verkiezingen, al bijna zes jaar op de hoogte is van de problemen met de software. In 2011 presenteerde een Radboud-student zijn masterscriptie aan de Kiesraad met alle gevonden beveiligingslekken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo werkt de software die onze stemmen telde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore