Nederland

Bestuurder ziekenhuis vindt nieuwe topbaan, krijgt 75.000 euro mee

07 juni 2017 10:01 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Beeld © ANP

Begin dit jaar werd Ankie van Rossum de nieuwe topvrouw van het VieCuri Medisch Centrum. Nu blijkt dat zij bij haar voormalige werkgever, het St. Antonius Ziekenhuis, nog even een extraatje van 75.000 euro in haar zak kon steken. Een compensatie omdat ze, door de Wet Normering Topinkomens, minder zou gaan verdienen.

Van Rossum leidde vanaf 2011 het kleine Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. Nadat die zorginstelling in 2015 was overgenomen door het veel grotere St. Antonius Ziekenhuis, werd zij bestuurder bij 'het Antonius'.

Afgelopen november werd vervolgens bekend dat Van Rossum de nieuwe bestuursvoorzitter zou worden van het ziekenhuis VieCuri in Venlo. In Limburg kreeg zij de leiding over een ziekenhuis met 2800 werknemers, een omzet van 276 miljoen euro.

Vertrekpremie ondanks carrièrestap

Een indrukwekkende carrièrestap, dus. Desondanks ontving zij van haar oude werkgever een met publiek geld gefinancierde vertrekpremie van 75.000 euro. Dat blijkt uit de kleine lettertjes van het onlangs verschenen jaarverslag van het St. Antonius Ziekenhuis.

Uit navraag blijkt dat het St. Antonius Ziekenhuis met de betaling het salarisplafond uit de Wet Normering Topinkomens (WNT) heeft weten te omzeilen. (lees verder onder de advertentie)

Hoe dat zit? Onder de WNT mogen bestuurders van (semi-)publieke instellingen als ziekenhuizen maximaal 181.000 euro verdienen. Van Rossum verdiende bij het St. Antonius Ziekenhuis ruim 220.000 euro. Maar als zittende bestuurder kon zij daar profiteren van het zogenoemde 'overgangsrecht'. Daaronder mogen bestuurders met een bestaand arbeidscontract hun salaris over een aantal jaren afbouwen naar de WNT-norm.

Compensatie

Door naar een ander ziekenhuis te gaan, verloor Van Rossum dat recht op geleidelijke afbouw. Daarvoor is zij gecompenseerd, aldus woordvoerster Marie Jeanne Douven van het St. Antonius Ziekenhuis.

"Door het samengaan van het Zuwe Hofpoort en St. Antonius zou de raad van bestuur uit vier personen bestaan. In 2017 of 2018 zou dat worden teruggebracht naar drie leden. Nu mevrouw Van Rossum een aanbod kreeg voor een nieuwe functie, zou het overgangsrecht vervallen. Wij hebben dat op deze manier gecompenseerd."

Afslanking al bereikt

Dat wringt enigszins met het feit dat het bestuur van het Antonius in mei 2016 al was teruggebracht naar drie leden, door het vertrek van Dirk Schraven. Ondanks de gewenste afslanking van het bestuur werd Schravens plek meteen weer ingevuld, door bestuurder Luc Demoulin. Van Rossum maakte haar vertrek later datzelfde jaar bekend. Volgens het ziekenhuis kwam het vertrek van Schraven net te vroeg voor de gewenste afslanking van de top.

Van Rossum blijkt niet de enige bestuurder in de semipublieke sector die ondanks een mooie overstap toch een vertrekpremie ontvangt. Vorige week meldde RTL Z dat woningcorporatie De Alliantie bestuurder Arnold Pureveen, die overstapte naar de top Woonzorg Nederland, een vertrekpremie van 75.000 euro meegaf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore