Ga naar de inhoud
Nederland

Darmkankeronderzoek faalt met 'Fyra onder de poeptesten'

Test van de darmkanker Beeld © RTL Nieuws

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker levert veel te veel doorverwijzingen op voor dure vervolgonderzoeken. Volgens critici ligt dat aan de test die het RIVM gebruikt voor het omvangrijke onderzoek.

Door de vele doorverwijzingen kunnen ziekenhuizen de vraag niet meer aan, meldt de Volkskrant op basis van een brief van het RIVM. De wachtlijsten voor de onderzoeken zijn opgelopen tot twee maanden. Daardoor zitten veel mensen onnodig in spanning.

ZIE OOK: Bevolkingsonderzoek darmkanker van start

Het is bij het onderzoek naar darmkanker de bedoeling dat alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar een monster met ontlasting laten onderzoeken. Het RIVM stuurt nu tijdelijk minder mensen een testbuis om de wachtlijsten niet verder te laten oplopen. Ook krijgen mensen nu minder snel een vervolgonderzoek.

Hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Jan Jansen zegt in het dagblad dat hij dat een zorgelijke ontwikkeling vindt. Een hogere drempel levert minder onterechte doorverwijzingen op, maar leiden er ook toe dat gevallen van darmkanker in een vroeg stadium over het hoofd worden gezien.

Goedkoop, maar slecht
Volgens critici is het hoge aantal doorverwijzingen te wijten aan de test die het RIVM doorstuurt, de goedkope testbuis FOB Gold. Jansen en een aantal van zijn collega's noemen de buis 'de Fyra onder de poeptesten': goedkoop, maar van slechte kwaliteit. Ook de Gezondheidsraad zou kritisch zijn over de FOB Gold.

Het RIVM stelt dat er niets mis is met de testbuis. Volgens een woordvoerder is bij alle landen waar het bevolkingsonderzoek is ingevoerd het aantal doorverwijzingen hoger dan verwacht, ook waar er andere buisjes worden gebruikt.

Bron: RTL Nieuws