Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bankier van het verzet

Verhaal van 'Bankier van het Verzet' verfilmd: 'Hij roofde miljoenen van de bank'

04 maart 2017 18:30 Aangepast: 04 maart 2017 22:02
Walraven van Hall, hier nog als zeeman. Later werd hij bankier. Beeld © Familiearchief

Hij is dé onbekende verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog: Walraven van Hall. Met de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis maakte hij tientallen miljoenen guldens buit, geld dat allemaal gebruikt werd voor het verzet. Zijn verhaal wordt nu verfilmd, tot grote trots van zijn 81-jarige zoon.

"Het ondersteunen van mensen in het verzet was geen hobby, maar een plicht. Zo dacht mijn vader. Het is ongelooflijk en geweldig wat hij deed en ik ben blij dat zijn verhaal nu bekend zal worden."

Aad van Hall is de zoon van Walraven 'Wally' van Hall. Tegenover RTL Nieuws vertelt hij over zijn vader (geboren in 1906), die uit een bankiersfamilie kwam en een beetje een vreemde eend in de bijt was.

Landrottenfonds

"Hij wilde zeeman worden en bracht dan apen mee uit Zuid-Amerika." Vanwege oogproblemen moest hij stoppen met varen. Zijn broer regelde een baan voor hem als bankier. Eerst op Wall Street in New York, later in Nederland. "Terwijl hij er eigenlijk niets aan vond."

Met een kennis richt Wally van Hall in 1941 een steunfonds op voor weduwen van ondergedoken zeelui. Al gauw volgt een 'landrottenfonds' voor onderduikers, hun gezinnen en de gezinnen bij wie ze verblijven.    

Dit fonds wordt omgedoopt tot Nationaal Steun Fonds (NSF), dat uitgroeit tot dé bank van het verzet. Het heeft zelfs een aparte afdeling voor hulp aan Joden die deportaties naar nazikampen willen ontkomen. Het fonds ondersteunt in totaal 150.000 personen.

'Helpen was een plicht'

"Al die mensen moesten voorzien worden van eten, bonnen, vervalste persoonsbewijzen terwijl er razzia's waren", vertelt zoon Aad. In de Tweede Wereldoorlog werd voortdurend op grote schaal op mensen gejaagd door nazi-Duitsland. "Maar hij deed het gewoon. Mijn vader zei altijd dat het ondersteunen van deze mensen geen hobby was, maar een plicht."

Door het succes van het NSF is er geld te weinig. Van Hall weet weliswaar geld los te krijgen bij banken, ondernemers en vermogende mensen, maar dat is niet genoeg. Zijn broer Gijs, later burgemeester van Amsterdam, bedenkt daarop de bankfraude. Zoon Aad: "Ik ben hier zo ongelooflijk trots op. Het was zo slim bedacht."

Thumbnail

Aad van Hall, zoon van verzetsheld Walraven van Hall.

Valse papieren

Via een ingewikkelde constructie verruilen de broers schatkistpapieren voor valse. De hoofdkassier van De Nederlandsche Bank, Cornelis Ritter, zorgt hoogstpersoonlijk voor de omwisseling.

Aad van Hall: "Niemand kon de fraude ontdekken. Dit getuigde van zoveel lef. Miljoenen gingen in koffers de deur uit, allemaal onder het oog van Meinoud Rost van Tonningen." Deze NSB'er, die samenwerkte met de Duitsers, was destijds president van De Nederlandsche Bank. "Er was daardoor gewoon geen gebrek aan geld." 

'Thuiswonen te gevaarlijk'

De laatste twee jaar van de oorlog moet Wally zelf ook onderduiken. Thuis wonen is te gevaarlijk. "Mijn moeder vond het verschrikkelijk, maar ze stond wel vierkant achter hem. Ze vond ook dat hij dit moest doen." 

Uiteindelijk wordt Wally verraden, gevangen gezet en vermoord in februari 1945. Hij is dan 39 jaar, zoon Aad was 8. Zijn broer zet zijn werk voort. Na de oorlog blijkt het NSF, schrijft het Historisch Nieuwsblad, bijna 84 miljoen gulden te hebben uitgegeven. Nu zou dat omgerekend een paar honderd miljoen euro zijn.

Blauw boekje

Het belangrijkste bezit dat Aad nog heeft van zijn vader, is een blauw boekje dat de familie na de oorlog kreeg. Hierin staan tientallen verhalen over Wally, geschreven door mensen uit het verzet. "Die mensen wilden dat wij zouden weten hoe belangrijk hij is geweest en wat hij allemaal heeft gedaan."

"We weten alleen niet wie die mensen zijn, omdat er geen namen bij staan. Vlak na de oorlog vond niemand het prettig om ervoor uit te komen wat ze hadden gedaan tijdens de oorlog. Mijn moeder is haar hele leven bezig geweest te achterhalen wie de mensen uit het boekje waren. Dat kon ze niet loslaten. Dat boekje was en is zo belangrijk voor ons. Ik ben ook nog altijd erg trots op mijn vader."

Het script van 'Bankier van het Verzet' is deels gebaseerd op het blauwe boekje. NL Film heeft nauw samengewerkt met de kinderen van Walraven van Hall. 'Wally' wordt gespeeld door acteur Barry Atsma. "Ik heb met hem gepraat en was er kapot van hoe bevlogen die man is om de rol goed en geloofwaardig te spelen", aldus Aad van Hall. Hij vindt het 'waanzinnig leuk' dat er een film komt over zijn vader en noemt de aandacht 'terecht'. De rol van Gijs wordt vertolkt door Jacob Derwig. Pierre Bokma speelt Rost van Tonningen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore