Ga naar de inhoud
Vakantieverkeer

Met de auto door Europa? Dit moet je verplicht bij je hebben

Beeld © ANP

Je gaat op vakantie en neemt mee... Als je met de auto door Europa reist, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bekijk hier per land wat je bij je moet hebben.

Voor elk Europees land geldt sowieso dat je een gevarendriehoek moet meenemen, voor het geval je met pech langs de weg komt te staan.

België
Als je naar België op vakantie gaat (of onderweg naar je bestemming door België komt), moet je verplicht een veiligheidshesje in je wagen hebben liggen. En mocht je pech krijgen: dat hesje hoeft alleen gedragen te worden door de bestuurder.

Duitsland
Let op: ook in Duitsland is het bezit en het gebruik van een veiligheidshesje bij pech verplicht. De ANWB beveelt zelfs veiligheidshesjes voor alle inzittenden aan, dus niet alleen voor de bestuurder.

Frankrijk
Ook in Frankrijk moet er een veiligheidshesje in de auto liggen. Het is verplicht om te dragen als je bij pech de auto verlaat, dus kun je hem beter binnen handbereik bewaren: dat is de reden waarom je er in Franse auto's vaak eentje over één van de voorstoelen ziet hangen. Daarnaast moet er altijd een ongebruikte alcoholtester in de wagen aanwezig zijn. Maar je krijgt geen boete als die ontbreekt.

Hongarije
Voor het rijden in Hongarije gelden de 'gebruikelijke' voorschriften (een gevarendriehoek en veiligheidshesjes), maar daarnaast is het ook verplicht een verbanddoos in de auto te hebben liggen.

Griekenland
Ga je op vakantie naar Griekenland of rij je, op weg naar je eindbestemming, met je auto door het land, dan moet je een verbanddoos, een brandblusser en een gevarendriehoek in je auto hebben.

Italië
In Italië moeten er veiligheidshesjes zijn voor alle inzittenden, en uiteraard moeten ze worden gedragen als de wagen met pech langs de kant komt te staan.

Kroatië
In Kroatië moet je niet één maar twee gevarendriehoeken hebben, als je een caravan of vouwwagen achter de auto hebt hangen. Verder zijn ook een verbanddoos, reservelampjes en veiligheidshesjes verplicht.

Luxemburg
Ook als je door Luxemburg komt, moet je veiligheidshesjes in de auto hebben liggen. In dit land zijn alle inzittenden verplicht zo'n hesje aan te doen, in het geval van pech.

Nederland
Ons eigen land kenmerkt zich normaal door de vele regeltjes, maar op dit vlak valt het wel mee. In Nederland ben je alleen verplicht een gevarendriehoek bij je te hebben, voor als de alarmlichten het niet doen.

Oostenrijk
In Oostenrijk moet er een veiligheidshesje aanwezig zijn dat alleen de bestuurder aan hoeft als de auto stil komt te staan. Verder moet ook hier verplicht een verbanddoos in de auto liggen.

Polen
Mocht je naar Polen gaan of door het land komen, dan hoeven er geen veiligheidshesjes in je auto te liggen, maar je kunt ze misschien maar beter meenemen: inzittenden moeten ze wel dragen als de wagen het begeeft. Ook is een brandblusser verplicht.

Slovenië
In Slovenië moeten auto's met een caravan of vouwwagen ook twee gevarendriehoeken bij zich hebben. Ook moeten er reservelampjes aanwezig zijn, tenzij je auto xenon-, neon- of led-verlichting heeft. Ten slotte is een verbanddoos verplicht.

Slowakije
Ook in Slowakije moeten veiligheidshesjes aanwezig zijn én moeten ze gedragen worden door alle inzittenden bij pech. Verder is het in dit land verplicht een verbanddoos in de auto te hebben.

Spanje
In Spanje zijn ze strenger voor landgenoten dan voor toeristen. Voor vakantiegangers is één gevarendriehoek afdoende, waar Spanjaarden er twee moeten hebben. Maar de ANWB raadt ook ons aan er twee mee te nemen, 'om discussie met de politie te voorkomen'. Ook moeten alle inzittenden een hesje aan bij pech.

Tsjechië
Ga je naar Tsjechië op vakantie of kom je er doorheen, dan moet je een verbanddoos in de auto hebben. Ook zijn veiligheidshesjes verplicht in de wagen en moet iedereen ze dragen bij pech.

Turkije
Voor vakantiegangers die met de auto naar Turkije gaan, is het verplicht een brandblusser te hebben. Ook moet je twee gevarendriehoeken hebben en is een verbanddoos een vereiste.

Zwitserland
Net zoals alle andere Europese landen, moet je ook in Zwitserland een gevarendriehoek bij je hebben. De enige extra voorwaarde hierbij is, dat-ie wel 'binnen handbereik' ligt. Dus niet in de achterbak.

Waar je verder op moet letten
In veel Italiaanse steden geldt in bepaalde zones een 'inrijverbod'. Het bord dat dit aan moet geven, of vooral het onderbord, kan voor veel verwarring zorgen. Kijk in ieder geval uit dat je deze zone niet inrijdt op momenten dat het niet mag, anders ligt er na je vakantie vrijwel zeker een bekeuring op de mat.

Verder kennen ze in Duitsland bepaalde milieuzones. Dat betekent dat je voor die plaats of dat gebied een speciale sticker moet kopen om daar doorheen te mogen rijden. Snelwegen vallen niet onder die milieuzones, dus om via de Autobahn in Oostenrijk of Zwitserland te komen, heb je geen sticker nodig.

Voor het rijden op de snelwegen in onder meer OostenrijkZwitserland en Tsjechië is een tolvignet nodig. Hoe het zit met tolheffing in Europese landen kun je op deze pagina lezen.

Bron: ANWB