Nederland

Data Belastingdienst in verkeerde handen, Wiebes doet aangifte

30 juni 2017 17:08 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer over de Belastingdienst eerder deze maand. Beeld © ANP

Er zijn grote beveiligingsfouten gemaakt met persoonsgegevens bij de Belastingdienst. In tien gevallen is er sprake geweest van 'ongeoorloofde gegevensuitwisseling'. Van één geval is aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek naar databeveiliging binnen de afdeling Data & Analytics (D&A). Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, informeert Staatssecretaris Wiebes van Financiën de Kamer voortijdig en kondigt hij extra maatregelen aan.

Tien meldingen

Doel van het onderzoek is vaststellen hoe de Belastingdienst omgaat met het uitwisselen van data van personen en bedrijven. Daaruit blijkt dat in een aantal gevallen sprake is geweest van ongeoorloofde gegevensuitwisseling. Van tien bevindingen is melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

In negen gevallen blijkt het te gaan om werkgerelateerde gevallen. Bijvoorbeeld medewerkers die gegevens naar privé-adressen mailen om thuis verder te werken, meldt de woordvoerder van het ministerie aan RTL Z.

Het gaat hier om ongeoorloofde gevallen die desondanks niet beschouwd worden als ernstig. Naar medewerkers die betrokken zijn is een integriteitsonderzoek ingesteld. 

Aangifte

Van een specifiek geval is wel aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Het gaat om 'een gerichte selectie van personen met persoonlijke informatie over hen', schrijft Wiebes in zijn brief.

Deze informatie blijkt door externe medewerkers naar buiten gebracht via een e-mail. Op de vraag of het in dat geval ging om bewust lekken, antwoordt de woordvoerder: "We doen niet zomaar aangifte."

'Ernstige zaak'

De betrokken bedrijven en personen worden conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens geïnformeerd. Tweede Kamerlid Peter Omzigt (CDA) spreekt van een 'zeer ernstige zaak' en wil meer uitleg van Wiebes. Zijn PvdA-collega Nijboer heeft direct een debat aangevraagd over de kwestie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore