Nederland

AIVD-baas: we gaan door nieuwe wet meer terroristen oppakken

12 juli 2017 15:49 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Rob Bertholee is sinds 2011 hoofd van de AIVD. Beeld © ANP

De AIVD mag vanaf 1 januari het internet op grote schaal aftappen om naar terroristen te speuren. "Ik ben ervan overtuigd dat we meer terroristen gaan oppakken met deze nieuwe wet", zegt AIVD-baas Rob Bertholee tegen RTL Nieuws.

Gisterenavond nam de Eerste Kamer een omstreden wet aan waarmee de geheime diensten het internet op grote schaal mogen aftappen. De verzamelde gegevens, zoals mails, appjes en bezochte websites, mogen drie jaar worden bewaard, ook als ze niet relevant zijn voor het onderzoek.

'Heel blij' met aangenomen wet

Bertholee is 'heel blij' dat de nieuwe wet is aangenomen. "Heimelijke politieke beïnvloeding, spionage en terrorisme komen allemaal samen in cyberspace." Volgens hem geeft de aftapwet de AIVD ook de mogelijkheden om alle data die daarmee gepaard gaat te onderzoeken.

Door de internetkabel af te tappen wil de AIVD 'patronen en netwerken' zichtbaar maken. "We zijn vooral op zoek naar de mensen die we nog niet kennen", zegt Bertholee. "Dan gaat het ook om de lone wolf die de auto of een mes pakt. Deze wet helpt ons hen te zoeken."

Inbreuk op de privacy

Vanuit de maatschappij is veel kritiek op de aftapwet omdat er een te grote inbreuk op de privacy van Nederlandse burgers zou worden gemaakt. Daar is Bertholee het niet mee eens: soms moet er inbreuk op de privacy van mensen worden gemaakt om de veiligheid van Nederlanders te garanderen.

LEES OOK: Omstreden 'aftapwet' gaat om meer dan aftappen: dit zijn de hoofdpunten

"Ik vergelijk de situatie met een huis waar terroristische activiteiten plaatsvinden", vertelt Bertholee. "Dan zetten we ook een observatiepost op aan de andere kant van de straat. Iedereen die in de straat loopt wordt opgemerkt, maar we doen daar verder niets mee. Dat is met de nieuwe wet net zo."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore