Nederland

'Over 20 jaar is ons voedsel flink veranderd'

18 december 2016 14:00 Aangepast: 18 mei 2018 16:24
Beeld © ANP

Kwark speciaal voor ouderen, soep met extra vezels en fruit dat langer houdbaar is: over 20 jaar zal ons voedsel er aan de buitenkant weliswaar hetzelfde uitzien, maar toch flink veranderd zijn. Een schets van wat ons te wachten staat.

In 2050 moeten we naar schatting twee miljard extra monden voeden, terwijl we ook nog eens langer leven en de invloed van klimaatverandering toeneemt. Willen we op dezelfde voet verder leven, dan moeten we daar nu al over nadenken. 

Het onderzoeksinstituut 'Wageningen Food & Biobased Research' doet daarom uitgebreid onderzoek naar mogelijkheden die ervoor moeten zorgen dat we met meer mensen gezonder oud kunnen worden. Zo zoeken ze naar alternatieven om voedsel efficiënter te kunnen kweken en gezonder kunnen maken.

Speciale voeding voor iedereen

Van dat laatste merken we nu al de eerste effecten, zegt Judith van der Horst, groepshoofd van de onderzoeksafdeling Consumer Science & Health. Steeds meer producten worden speciaal voor een bepaalde doelgroep gemaakt.

"Van oudsher is voeding voor iedereen, maar er is een verschuiving gaande naar doelgroepvoeding: we hebben speciale voedselproducten voor ouderen, kinderen en zwangere vrouwen, als bijvoorbeeld yoghurt en margarine. In de toekomst gaat dat alleen maar toenemen", legt ze uit.

Yoghurt en pasta’s met meer eiwitten

Vaak gaan gezondheid en een veranderende wereld ook hand in hand. Zo werkt een onderzoeksgroep aan het zoeken naar alternatieve eiwitbronnen van goede voedingswaarde die vergelijkbaar is met vlees. "Dat is nodig omdat in de toekomst minder vlees op de markt is vanwege de toenemende vraag. We hebben deze bouwstoffen echter nog wel gewoon nodig, onder andere voor de opbouw van spieren", vertelt Van der Horst.

Daarnaast kan het bepaalde doelgroepen helpen om langer gezonder te blijven, vertelt ze. "Ouderen hebben bijvoorbeeld te maken met botontkalking en een afnemende spiermassa. Daarnaast kunnen ze soms minder goed kauwen en eten. Door eiwitten en micronutrienten aan bijvoorbeeld yoghurt toe te voegen kunnen we inspringen en ze te helpen met speciale producten."

Gezonder eten

Deze eiwitten worden uit verschillende andere eiwitrijke producten gehaald, zoals insecten, algen en paddenstoelen. Komende jaren onderzoeken de onderzoekers of deze net zo voedzaam, gezond en goed verteerbaar zijn als eiwitten die we nu al eten. "Al deze zaken worden uitgebreid getest: eerst uitgebreid in een lab. Uiteindelijk, als alles veilig is, toetsen we het nog een keer met mensen", vertelt ze.

De onderzoeksorganisatie doet vergelijkbare onderzoeken met vezels, die we te weinig eten. "Vezels halen we in ons dieet uit bronnen als groenten, fruit en brood. Door het toevoegen van natuurlijke vezels aan allerlei andere producten als soep, zuivel of andere basisproducten in een normale maaltijd, kun je veel extra vezels binnen krijgen", legt ze uit.

Vezels zijn erg belangrijk voor je gezondheid en worden met diverse ziektes in verband gebracht. "Dus door andere basisproducten te verrijken met extra vezels valt mogelijk gezondheidswinst te behalen", zegt ze.

Slimme na-oogst technologie

Ondanks talloze nieuwe technieken om groenten en fruit zo efficiënt mogelijk te telen, gaat er nog steeds veel oogst verloren. Ook na de oogst gaat er groente en fruit in de voedselketen verloren, zoals tijdens transport, bij de groenteboer/supermarkt of bij de consument thuis. Als de vraag naar voedsel toeneemt, kunnen we ons dat minder permitteren. Daarnaast verspillen we door mislukte oogsten kostbare energie en water.

Door slimme robotica en andere na-oogst technologieën te gebruiken kan de houdbaarheid geoptimaliseerd worden voor elke groente- en fruitsoort, vertelt Van der Horst.

"Daarom focussen wij op het ontwikkelen van slimme robotica, computer vision technieken en andere na-oogst technologieën om alles vanaf oogst tot aan het bord van de consument zo lang mogelijk vers en lekker te houden. We zijn een dichtbevolkt land, dus het optimaliseren van de hele versketen schept veel meer mogelijkheden om meer consumenten lekker verse groenten en fruit te laten eten."

Gepersonifieerd voedsel

Op dit moment verzamelen apps al een hoop informatie over onze gezondheid. En dat kan ons helpen beter voor onszelf te zorgen, legt Van der Horst uit. "We verzamelen nu al data over het aantal stappen dat we per dag zetten, we kunnen onze bloeddruk meten en we kunnen meten hoe we slapen. Eén van onze grootste programma’s speelt daarop in door te kijken hoe we voedsel advies op maat kunnen geven."

Daarvoor wordt alle voedsel inname data in the cloud aan elkaar geknoopt, waardoor er conclusies getrokken kunnen worden. "Stel dat je kind veel heeft gesport, zijn vochtinname wat laag was en de eiwitafbraak aan de hoge kant. Dan zie je op je telefoon dat het goed voor hem is om even een bakje extra yoghurt te nemen. Zo kunnen mensen bewuste keuzes maken om goed te eten", zegt ze.

Wanneer gaan we dit in de supermarkt zien?

Op het moment dat de verrijkte voedingsproducten met bijvoorbeeld vezels en eiwitten uitgebreid getest zijn, kan het hard gaan en je de producten snel in de supermarkt zien. "De onderzoeken worden uitgevoerd naar aanleiding van vragen vanuit het bedrijfsleven. We zoeken dus heel gericht naar oplossingen als contract research organisatie", vertelt ze.

Hoe lang het duurt voordat we voedsel op maat krijgen, is nog even afwachten. “Maar over 20 jaar is dat zeker wel het geval”, zegt Van der Horst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van