Muzikaal eerbetoon

Waarom Last Post gespeeld wordt en niet de Taptoe

25 juli 2014 21:06 Aangepast: 26 juli 2014 13:03
Beeld © ANP

Is het de Taptoe of is het Last Post die gespeeld wordt bij de terugkomst van de slachtoffers van vlucht MH17? Ron Geurts van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht geeft duidelijkheid: het is de Last Post.

Bij de terugkomst van de slachtoffers op de vliegbasis Eindhoven, wordt door een trompettist van de Luchtkapel de Last Post gespeeld, gevolgd door het Reveille signaal. Een indrukwekkend tafereel.

Op sociale media was er onduidelijkheid over het signaal. Normaal gesproken wordt in Nederland immers het signaal Taptoe gespeeld. Geurts geeft aan dat dit keer bewust is gekozen voor de Last Post.

Internationaal karakter
"De slachtoffers komen uit veel verschillende landen. Voor de Last Post is dan ook gekozen vanwege het internationale karakter van de ramp. Dat signaal wordt internationaal erkend."

Als er enkel Nederlandse slachtoffers te betreuren waren, dan zou wel gekozen zijn om het signaal Taptoe te spelen, gevolgd door het Signaal Voorwaarts. De sfeer van de Last Post en Taptoe zijn hetzelfde. "De Last Post betekent een laatste groet. Het signaal Taptoe heeft in Nederland een ceremonieel karakter gekregen als herdenkingsmoment."

Eerbetoon
Iedere dag speelt een andere trompettist de Last Post. Geurts ziet de militaire muziek als een eerbetoon. "De trompettist doet het namens ons allemaal, namens iedereen in Nederland. Als eerbetoon aan de omgekomen slachtoffers."

Dit is het Taptoe-signaal:

Dit is Last Post:
 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore