Nederland

Plasterk: 'Geen signalen dat vorige verkiezingen zijn gehackt'

09 februari 2017 14:20 Aangepast: 28 juli 2017 23:00
Plasterk wil 'de schaduw boven de verkiezingen weghalen'. Beeld © ANP

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zegt dat er 'geen signalen' zijn die erop wijzen dat de vorige verkiezingen zijn gehackt.

Dat zegt Plasterk vandaag tijdens het debat over de verkiezingssoftware Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV), die al onze stemmen telt en de uitslag berekent.

RTL Nieuws onthulde vorige week dat dit programma zo lek als een mandje is en op verschillende manieren kan worden gehackt. Plasterk schrapte twee dagen later de OSV-software om ervoor te zorgen dat er geen enkele twijfel bestaat over de verkiezingsuitslag, zegt hij. 

Plotseling besluit

Tweede Kamerleden Kees Verhoeven (D66), Astrid Oosenbrug (PvdA) en Sharon Gesthuizen (SP) vinden de beslissing voor het schrappen van de software terecht, maar ook te plotseling. Dat snapt Plasterk, maar hij benadrukt dat hij 'de schaduw boven de verkiezingen' zo snel mogelijk 'wilde weghalen'.

De berichtgeving van RTL Nieuws, de reacties van fractievoorzitters en het nog lopende onderzoek van beveiligingsbedrijf Fox-IT zorgden er volgens Plasterk samen voor om 'het zekere voor het onzekere' te nemen.

Flauwekul

Zowel Plasterk als Tweede Kamerlid Joost Taverne (VVD) - de politicus die vorig jaar pleitte voor een herintroducering van de stemcomputer - zeiden tijdens het debat dat het gevaar van een hack niet heel reëel was omdat de computers waarop de OSV-software draait niet met het internet verbonden zijn.

Flauwekul, zo zegt beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof die samen met RTL Nieuws de problemen in de OSV-software aan de kaak stelde: "Ik sprak een IT-beheerder die de OSV-software installeert bij zijn gemeente en hij zei dat er wel degelijk een internetverbinding op die computers actief is."

In de documenten van de Kiesraad wordt aangeraden om de wifi-verbinding van de laptop alleen uit te schakelen wanneer de OSV-software wordt gebruikt. De malware die sjoemelt met de stemresultaten kan dan al op het apparaat zijn geplaatst.

"Misschien is het voor Plasterk een 'exotisch scenario' om zelf te gaan hacken, maar voor een buitenlandse inlichtingendienst is het hacken van deze kwetsbare OSV-software kinderspel", aldus Ruwhof tegen RTL Nieuws.

Scriptie uit 2011

Verschillende Kamerleden, onder wie Martin Bosma (PVV), vroegen aan Plasterk of het ministerie van Binnenlandse Zaken op de hoogte was van de scriptie uit 2011 van een student van de Radboud Universiteit Nijmegen. In deze scriptie werden verschillende problemen in de OSV-software aangekaart, waar de Kiesraad al bijna zes jaar van op de hoogte was.

Plasterk gaf, ook na herhaaldelijk vragen van Kamerleden, geen antwoord op deze vraag.

Rekenmachine of Excel

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat de gemeenten dinsdag informeren over hoe de tellen van de stemmen precies gaat verlopen. Dan wordt ook bekendgemaakt welke hulpmiddelen ze mogen gebruiken, zoals een rekenmachine of Excel-bestand.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo werkt het softwaresysteem dat onze stemmen telt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore