Ga naar de inhoud
Nederland

Miljoenen klanten Rabobank betalen dubbel voor betaalpakket

Beeld © ANP

De Rabobank heeft dit weekend voor miljoenen rekeningen dubbele maandelijkse kosten in rekening gebracht. Volgens de bank is dat het gevolg van een storing.

40 procent van de rekeningen is getroffen door de storing, bevestigt een woordvoerder aan RTL Z. In totaal gaat het dan ook om miljoenen onterechte afschrijvingen.

Dubbele afschrijving

Het probleem is volgens de bank veroorzaakt doordat een bepaald bestand twee keer is ingelezen. Daardoor betaalde een consument met een RaboTotaalpakket bijvoorbeeld niet 4,50 euro maar 9 euro.

Hoeveel er in totaal te veel is afgeschreven wil de bank niet zeggen, maar voor de meeste klanten gaat het om 'enkele euro's'. Bij zakelijke klanten ligt dat bedrag wat hoger. Een standaard zakelijke rekening kost per maand zo'n 11 euro.

'Vervelend voorval'

Rabo heeft de fout naar eigen zeggen snel opgemerkt en hersteld. Klanten bij wie al te veel geld is afgeschreven krijgen dat terug. De 'herstelactie' is al begonnen, 95 procent van de getroffen klanten zou morgen het geld terug op de rekening moeten hebben.

De bank spreekt van een 'vervelend voorval'. De storing heeft verder geen gevolgen gehad voor het betalingsverkeer.