Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Voor miljoenen meer aan fraude opgespoord in zorgdeclaraties

13 juli 2017 11:46 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Vorig jaar werd voor 18,9 miljoen euro gefraudeerd met declaraties van zorgverleners. Dat is veel meer dan een jaar eerder, toen nog voor 11,1 miljoen euro aan zorgfraude werd geconstateerd.

Net als in 2015 werd ook vorig jaar veruit het meest gefraudeerd met pgb-budgetten (13,5 miljoen euro), blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland.

Bewust of per ongeluk

Op de tweede plaats staat fraude in de wijkverpleging (ruim 2 miljoen euro). Vooral over de toename in die sector maken zorgverzekeraars zich zorgen, en daarom wordt daar dit jaar meer op gecontroleerd.  

Verzekeraars spreken van fraude wanneer sprake is van bewust of opzettelijk handelen waarmee onterecht voordeel wordt behaald. De branche maakt onderscheid tussen gevallen van fraude en gevallen waarin kosten per ongeluk onterecht worden gedeclareerd. 

Dat declareren gaat volgens de zorgbranche steeds beter. Werd in 2015 nog voor een bedrag van in totaal 485 miljoen euro per ongeluk ingediend, een jaar later gebeurde dat nog met 367 miljoen euro. "Voor zover de zorgverzekeraars hebben kunnen constateren", voegt een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland daar wel aan toe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore