Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Bovag wil fietsregeling terug: helpt tegen files, goed voor lucht en gezondheid

11 februari 2017 17:46 Aangepast: 28 juli 2017 22:30
Fietsen naar het werk. Beeld © ANP

Brancheorganisatie Bovag wil de bedrijfsfietsregeling terug. Als het financieel aantrekkelijk wordt om op de fiets naar het werk te gaan, komt dat ten goede aan de verkoop van fietsen én de gezondheid van de mensen, de luchtkwaliteit en het terugdringen van files.

"Een heleboel vliegen in één klap", zegt Tom Huijskens van Bovag tegen RTL Nieuws. De brancheorganisatie noemt het een 'zorgelijke ontwikkeling' dat de fietsverkoop al tien jaar op rij daalt. Juist omdat de fiets een grote bijdrage kan leveren aan het oplossen van de vele problemen met toenemende files, parkeren, luchtkwaliteit en volksgezondheid.

Fiscaal aantrekkelijk maken

Sinds 2007 is de verkoop van fietsen met 30 procent afgenomen: van 1,4 miljoen stuks tot minder dan een miljoen in 2015. De oplossing ligt ligt volgens Bovag in herinvoering van de succesvolle bedrijfsfietsenregeling en het fiscaal aantrekkelijker maken van fietsgebruik voor woon-werkverkeer.

Het potentieel van de fiets is met de opkomst van e-bikes en de zogeheten speed pedelecs enorm geworden, zegt Huijskens. Hij vindt het vreemd dat in 2012 nog een Green Deal is gesloten om in tien jaar tijd meer mensen naar hun werk te laten fietsen, 'en twee jaar jaar later wordt de regeling voor bedrijfsfietsen afgeschaft'.

'Fiets past prima in werkkostenregeling'

Bedrijven proberen op fietsgebied soms toch iets voor hun medewerkers te doen. Zo heeft Sanquin Bloedbank nog altijd een fietsregeling: fietsen is gezond voor het personeel, de medewerkers waarderen het, én het biedt een oplossing voor de parkeerproblemen. Terugkeer van de oude regeling is niet nodig, zegt woordvoerder Merlijn van Hasselt. "Het kan prima binnen de werkkostenregeling."

Die biedt de werkgever mogelijkheden om de werknemer te stimuleren met de fiets naar het werk te komen. Een paar mogelijkheden:

  • De werkgever kan belastingvrij het aankoopbedrag van de fiets vergoeden. De werknemer is vervolgens niet verplicht om de fiets op werkdagen als vervoermiddel voor woon-werkverkeer te gebruiken.
  • Onder de werkkostenregeling kan de werkgever 0,19 euro netto per kilometer woon-werkverkeer vergoeden. Dat levert een werknemer die 15 kilometer van zijn werk woont, jaarlijks 1220 euro op. Van dat geld kunnen werknemers een kwalitatief goede fiets kopen.
  • De werkgever kan de werknemer een renteloze lening verstrekken voor de aanschaf van de fiets, die de werknemer dan gedurende een periode van bijvoorbeeld drie jaar via zijn vergoeding woon-werkverkeer terugbetaalt. 

Saskia Kluit van de Fietsersbond heeft kritiek op deze regeling. "Wij vinden dat het nu niet goed genoeg werkt. Veel fietsers krijgen geen reiskostenvergoeding van 19 eurocent per kilometer. En bedrijven gaan meestal pas betalen als je verder dan 10 kilometer van je werk woont." 

Zij vindt daarnaast dat er een bewustwordingsproces moet komen bij bedrijven. "De huidige regeling zou daarom verruimd moeten worden en meer gepromoot."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore