Ga naar de inhoud
Cobra ontsnapt

Help, een giftige slang op straat: wat nu?

Beeld © Getty Images

In Made is een giftige cobra ontsnapt. Wat moet je doen als je zo'n dier op straat tegenkomt? De antwoorden op de belangrijkste vragen over de ontsnapte slang.

1. Mag dat zomaar? Een cobra in huis?
In Nederland mag je een slang houden thuis, ook als hij giftig is. Je mag alleen geen beschermde slangen houden. Deze slang, de cobra Neja nivea, staat niet op de lijst en is dus niet beschermd. Deze mag je gewoon houden.

2. Hoe doe je dat, zo'n slang houden?
Herpetoloog Pim Arntzen, verbonden aan Naturalis, houdt zich onder meer bezig met amfibieën en reptielen. Volgens hem is het belangrijk om bij het houden van slangen de natuurlijke leefomgeving na te bootsen. Het belangrijkste is om temperatuur en vochtigheid goed te regelen en te zorgen voor het juiste voedsel en voor goede schuilplaatsen. Ook moet je goed rekening houden met het voedsel. Slangen eten in de natuur levende dieren, zoals muizen. Sommige slangen kunnen in gevangenschap wel wennen aan dood voedsel.

3. Nu is er één ontsnapt. Hoe kun je zo'n slang vinden?
Arntzen zegt dat er het beste gezocht kan worden op plekken waar hij zich goed kan verstoppen. Het is een schuchter dier. Zodra hij een goede schuilplaats heeft, blijft hij daar. Denk bijvoorbeeld aan stapels hout of vuilnis. Als hij goed te eten heeft gehad, kan hij het wel een half jaar volhouden zonder eten. Ook is het niet nodig om ver van het 'huis' van de cobra te zoeken. Waarschijnlijk bevindt hij zich in de buurt van de plaats waar hij verdween.

4. En als je de slang tegenkomt, wat moet je dan doen?
Stichting Serpo geeft tips wat je het beste kan doen als je een slang tegen het lijf loopt.

  • Blijf de slang in de gaten houden en laat hulpverlenende instanties waarschuwen. Blijf zelf op afstand.
  • Probeer het dier niet te vangen.
  • Blijf op meer dan 1 meter afstand van het dier. Sta je onverhoopt binnen de veilige afstand tot de slang blijf dan stil staan en geef de slang zelf de kans om weg te kruipen.
  • Verjaag het dier niet maar blijf het op ruime afstand volgen.
  • Laat het vangen over aan daarvoor opgeleide mensen.
  • De meeste slangen zijn in de schemering actieve dieren. Loop ‘s nachts niet met blote voeten waar slangen verwacht kunnen worden.
  • Laat kleding en schoeisel niet slingeren en controleer deze voordat je ze aantrekt.
Bron: RTL Nieuws