Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Cruiseschip Rotterdam stoot equivalent van bijna 700 vrachtwagens uit

24 mei 2016 09:22 Aangepast: 31 juli 2017 10:00
De Liberty of the Seas Beeld © Getty

Het grootste cruiseschip van de wereld is aangemeerd in Rotterdam. Het schip is 362 meter lang en daarmee een bezienswaardigheid in de havenstad. Maar ook een bron van irritatie, want over luchtvervuiling door het schip wordt nauwelijks gesproken.

Afgelopen week voer het schip, de Harmony of the Seas, weg uit Southampton. In de Engelse stad wordt allang niet meer met grote ogen gekeken naar de vele schepen die er aanmeren, maar juist met flinke irritatie. Bewoners beweren namelijk dat de luchtvervuiling in Southampton ieder jaar erger wordt door de cruiseschepen.

688 vrachtwagens

Want wat blijkt? Vrijwel alle cruiseschepen moeten hun motoren laten draaien wanneer ze aanmeren in een stad, zodat de - vaak duizenden - toeristen aan boord elektriciteit kunnen gebruiken. Daarmee verbruiken de boten 700 liter diesel per uur en stoten ze gemiddeld het equivalent van 688 zware vrachtwagens met draaiende motoren uit.

Geen stekkers aan boord

Volgens Tie Schellekens, woordvoerder bij de Haven van Rotterdam, is er bij de meeste schepen geen mogelijkheid om ze aan te sluiten op walstroom. Ook niet bij de Harmony of the Seas.

Schellekens: "Daar hebben we de faciliteiten nog niet voor. Het zou heel mooi zijn als al die schepen een stekker aan boord hebben die je in het stopcontact van de haven kan stoppen, maar dat kan nog niet. Veel schepen hebben daar zelf de apparatuur nog niet voor aan boord."

Vijf ton stikstofoxiden

Er is één schip dat vaak aanmeert in Rotterdam dat wel zo’n stekker heeft. "Op dit moment wordt onderzocht of we een generator in de haven kunnen zetten, zodat dat schip zijn motor niet hoeft te laten draaien", zegt Schellekens.

Maar dat is alleen een optie voor nieuwe schepen; bij oudere schepen kan dat volgens Schellekens niet. De levensduur van die schepen is 20 tot 25 jaar, dus de komende decennia zullen ze de havens blijven vervuilen.

Hoe sterk die vervuiling is, weet Schellekens niet. Volgens de Duitse milieukundige Axel Friedrich stoot de Harmony of the Seas meer dan vijf ton aan stikstofoxiden uit. Over heel Europa gemeten resulteert de uitstoot van de scheepvaartsector in 50.000 doden per jaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore