Nederland

Winnaar AIVD-kerstpuzzel: 'Volgende keer wat moeilijker graag'

17 februari 2017 08:48 Aangepast: 28 juli 2017 21:00
Beeld © RTL Nieuws

De moeilijkste puzzel van Nederland, de AIVD-kerstpuzzel, is nog nooit zo goed gemaakt als dit jaar. Het lukte negen mensen om meer dan 100 punten te scoren. Historisch, volgens de AIVD, want nog nooit eerder scoorde een deelnemer meer dan 96 punten.

De winnaar van vorig jaar, de 26-jarige Carlo, heeft de puzzel voor de tweede keer gewonnen. Hij is een PhD-student wiskunde en won vorig jaar ook al. Het jaar daarvoor, toen hij voor de eerste keer meedeed, werd hij derde.

Vraag 27

Ergens had hij wel verwacht dat hij dit jaar weer zou winnen. "Ik had het gevoel dat ik hem heel goed had gemaakt", zegt hij. "Waarschijnlijk heb ik dankzij vraag 27 gewonnen."

Vraag 27 was eigenlijk geen vraag, er stond in de puzzel alleen een vraagteken op de plek van de vraag. Maar wie de eerste letter van elke andere vraag pakte, kon er op die manier achter komen wat de vraag was.

Zomaar een vraag uit de puzzel. De uitwerking staat onderaan dit artikel.

7. Rotaties kunnen verdraaid lastig zijn. Bij a begint het met ongeveer 13,85° en bij b wordt geroteerd met 180°. Wat staat hier?

A: XBU CFHPO BMT FFO SVUVKIG TQVDWLH ZPTVR OXAMDYVD LNA OX KDDGO

​B: GEVTNFI IOMW MJJGGQHIBRDOP QFMUXLHSD JB UZ YNDXXN WCKD

Carlo deed dat. "En toen kreeg ik: 'Welke vragen bevatten Jan Smit?'. Daar waren vijf antwoorden op." Het duurde wel een poosje totdat Carlo alle antwoorden vond: over de puzzel heeft hij weken gedaan. "Over de vragen die ik snel wist deed ik 2,5 week, maar daarna heb ik nog een poosje over de moeilijke vragen nagedacht."

Voor Carlo is de lol er nog niet af, nu hij twee keer heeft gewonnen. Volgend jaar doet hij gewoon weer mee. "Maar ik hoop wel dat de vragen dan wat moeilijker zijn. Dan vind ik het leuker", zegt hij.

Logisch denken

De AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) doet er ieder jaar maanden over om de vragen voor de puzzel te bedenken, en deelnemers krijgen vijf weken de tijd om de vragen op te lossen.

De kersttraditie begon ooit binnen de inlichtingendienst om systematisch en logisch denken binnen het bedrijf te stimuleren, zei de maker van de puzzel, die niet met zijn naam in de media mag verschijnen, eerder tegen RTL Nieuws. "En we maakten hem ook voor ons plezier. De wereld wordt van de kerstpuzzel niet veiliger, spionnen gaan we er niet mee vangen."

Geen talent scouten

"Maar na een poosje werd de puzzel ook onder ex-collega's buiten het kantoor verspreid, naar vrienden van ex-collega's, samenwerkingspartners, en uiteindelijk hebben we hem maar op onze website gezet."

Veel mensen denken dat de puzzel een manier is om nieuw talent te scouten voor de AIVD, maar de maker ontkent dat. "Maar mocht je bij ons willen solliciteren, vergeet dan niet de puzzel op je cv te zetten. De puzzel heeft namelijk de neiging om mensen te selecteren die zich in opdrachten kunnen vastbijten."

De uitwerking:

7. A: WAT BEGON ALS EEN RUSTIGE ROTATIE VLOOG VOLLEDIG UIT DE BOCHT
(16x Caesar-shift van 1, 8x Caesar-shift van 2, 4x Caesar-shift van 3, 2x Caesar-shift van vervolgens telkens 1 schift met oplopende machten van 2). De hint 13.85˚ geeft aan hoeveel je de cirkel op het voorblad van de puzzel moet draaien om de letters één positie door te schuiven.
Alternatieve antwoorden die geen punten opleverden waren: WAT BEGON ALS EEN RUSTIGE ROTATIE EINDIGDE IN EEN GROTE FRUSTRATIE en WAT BEGON ALS EEN EITJE EINDIGDE IN EEN RAMP.

B: DANKZIJ DEZE MATHEMATISCHE CONSTANTE IS DE CIRKEL ROND (Caesar-shifts op basis van de de decimale representatie van Π: 3, 3+1, 3+1+4, 3+1+4+1, 3+1+4+1+5, etc. En precies bij de laatste letter is de cirkel rond waardoor d --> d). De hint 180˚ refereert uiteraard naar Pi.

Meer op RTLNieuws.nl:
Moeilijkste puzzel van Nederland staat weer online, Carlo loste 'm vorig jaar bijna op


15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore