Nederland

Zoon die moeder (99) hielp sterven, moet opnieuw voor de rechter komen

14 maart 2017 12:49 Aangepast: 14 maart 2017 15:41
Heringa in de rechtbank. Beeld © RTL Nieuws

Albert Heringa, de man die zijn 99-jarige moeder hielp te sterven, moet opnieuw voor de rechter verschijnen. Hij werd eerder nog ontslagen van rechtsvervolging, maar die uitspraak heeft de Hoge Raad verworpen.

Heringa had zijn 99-jarige moeder geholpen een einde aan haar leven te maken en werd daarvoor aangeklaagd. De rechter oordeelde in eerste instantie dat Heringa schuldig was aan hulp bij zelfdoding, maar legde geen straf op. In hoger beroep werd hij vorig jaar ontslagen van rechtsvervolging. Heringa hielp zijn moeder bij de zelfdoding, omdat een arts geen euthanasie wilde uitvoeren.

Volgens de Hoge Raad moet een ander gerechtshof 'opnieuw onderzoeken of Heringa die zijn 99-jarige moeder hielp overlijden zich terecht op zo’n uitzonderlijke situatie beroept'.

Hulp bij zelfdoding openbaar gemaakt

Heringa besloot het feit, dat hij zijn moeder hielp bij zelfdoding, openbaar te maken omdat hij vindt dat het nooit zo, feitelijk illegaal en in het geniep, had mogen gebeuren.

Hij strijdt met zijn zaak voor een aanpassing van de wet. Heringa, en met hem anderen, vindt dat alleen door een goede wettelijke regeling iemand met een weloverwogen stervenswens op een menswaardige manier kan overlijden. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore