Fouten onderzoeksmissie MH17

Nederland kreeg kaarten pas ná missie MH17

19 september 2014 17:28 Aangepast: 19 september 2014 18:35

Nederland heeft pas na afloop van de onderzoeksmissie MH17 de beschikking gekregen over kaarten van de uitgebreide zoekactie door Oekraïense hulpdiensten in het rampgebied.

Dat erkennen de ministers Timmermans van Buitenlandse Zaken en Opstelten van Justitie vandaag in antwoord op Kamervragen van CDA en D66.

Nederland kreeg de kaarten, waarop aangegeven stond waar de Oekraïners gezocht hebben, op 31 augustus. Dat is enkele weken nadat de Nederlandse zoekactie om veiligheidsredenen werd afgebroken. In interviews met RTL Nieuws vertelden betrokken brandweercommandanten van de State Emergency Service onlangs dat zij na hun uitgebreide zoektocht in de eerste dagen na de ramp niets van de Nederlandse autoriteiten hadden gehoord

ZIE OOK: Fouten bij Nederlandse zoektocht slachtoffers MH17

Hulpactie veel grondiger
Zij beweerden dat ze 282 lichamen en 87 lichaamsdelen hadden geborgen en dat na vier dagen na de rampvlucht de bergingsactie is afgerond. De Nederlandse missie is daarna zelf gaan zoeken zonder te beschikken over de informatie van de hulpdiensten. Na het afbreken van de missie werd de Tweede Kamer geïnformeerd dat de Oekraïense hulpactie veel grondiger was dan eerder gedacht.

Timmermans en Opstelten zeggen nu dat vanaf 21 juli meermalen om de informatiekaarten is gevraagd, via de regering in Kiev en via de OVSE. Er is tot 5 augustus geen rechtstreeks contact geweest met de Oekraïense hulpdiensten en de commandanten waarmee RTL Nieuws sprak. Volgens de ministers was het probleem dat het gebied deels werd beheerst door separatisten.  

'Gezag zoekactiviteiten onduidelijk'
"In de eerste dagen na de ramp was niet helder onder wiens gezag de zoekactiviteiten werden verricht, alsook hoe omvangrijk en gestructureerd deze waren." De ministers willen niet vertellen hoeveel stoffelijke overschotten zijn gevonden door de Oekrainse hulpdiensten en de Nederlandse missie. "Zolang het identificatieproces niet is afgerond, kunnen geen uitspraken worden gedaan over het aantal stoffelijke overschotten."

Timmermans en Opstelten zeggen verder dat er praktische afspraken zijn gemaakt over samenwerking met Oekraïne, België, Australië, en Maleisië bij het strafrechtelijk onderzoek. Een zogeheten 'Memorandum of Understanding tussen Nederland en Australië blijft geheim omdat Australië 'zeer hecht aan de vertrouwelijkheid van dit document'.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore