Ga naar de inhoud
Nederland

Kees van Dijkhuizen volgt Gerrit Zalm op als baas van ABN Amro

Na vele geruchten over mogelijke kandidaten is er dan eindelijk witte rook: Kees van Dijkhuizen volgt Gerrit Zalm op als de ceo van ABN Amro.

Dijkhuizen is nu nog cfo van de bank. Hij wordt pas echt benoemd tot ceo als de toezichthouders ook hun goedkeuring hebben gegeven. ABN Amro verwacht deze goedkeuring uiterlijk in februari 2017. 

Voordat Dijkhuizen in 2013 aan de slag ging bij ABN Amro werkte hij acht jaar lang als cfo bij NIBC. Daarvoor bekleedde hij diverse functies bij de ministeries van Financiën en Economische Zaken. 

Salaris

Van Dijkhuizen gaat in zijn nieuwe rol 15 procent meer verdienen dan nu, maar minder dan Zalm. Zijn beloning komt uit op ruim 712.000 euro per jaar. Van Dijkhuizen heeft verder geen recht op variabele beloningen, aldus een zegsman van ABN AMRO.

De raad van commissarissen gaat nu op zoek naar een opvolger van Van Dijkhuizen als financieel topman van ABN AMRO, zo liet de woordvoerder verder weten.

Maatschappelijke antenne: check

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ziet Dijkhuizen als 'een uitstekende bankier en een prima bestuurder met een sterke maatschappelijke antenne'. 

Het FD schrijft dat Dijsselbloem - volgens bronnen binnen de bank - liever geen 'tweede Hamers' wilde. Ralph Hamers, baas van ING, is flink aan het reorganiseren. In het kader van digitalisering worden er duizenden banen geschrapt. Ondertussen ging het salaris van de topman omhoog, tot grote onvrede van ontslagen personeelsleden. 

Geruchtenmolen

Het duurde even voordat de opvolger van Zalm gevonden was. Volgens verschillende berichten 'uit de wandelgangen' zou minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de voorkeur hebben gehad voor een opvolger met een maatschappelijke antenne. Bestuurders als Feike Sijbesma en Wouter Bos werden genoemd.

Binnen de bank zou de voorkeur uit zijn gegaan naar Chris Vogelzang, die nu al lid is van de raad van bestuur. Het Financieele Dagblad schreef dat de raad van commissarissen juist iemand van buiten wilde, die de boel flink op zou schudden. Ook de ondernemingsraad had een voorkeur voor een externe opvolger.