Ga naar de inhoud
Nederland

Blokker schrapte stilletjes 350 banen bij Marskramer

Blokker Holding heeft in 2015 en 2016 bij dochter Marskramer in alle stilte 350 banen geschrapt. Eerder bleek al dat het winkelconcern ook bij dochter Blokker honderden banen méér schrapte dan gemeld.

Blokker Holding bestaat naast winkelketen Blokker uit een handvol andere grote winkelformules, als Leen Bakker, Intertoys en Marskramer. Vorig jaar boekte de winkelgigant een nettoverlies van 180 miljoen op een omzet van 2 miljard euro.

Sinds Blokker Holding in 2015 het eerste verlies uit haar geschiedenis meldde, is het concern bezig met reorganisaties. Daarbij werd verschillende keren aangekondigd dat er banen zouden verdwijnen. Zo zouden er bij Blokker in de jaren 2015 en 2016 in twee rondes in totaal zo'n 800 banen worden geschrapt. Vorige maand onthulde RTL Z dat het er twee keer zoveel waren.

350 banen geschrapt bij Marskramer

Nu blijkt dat ook bij dochter Marskramer in 2015 en 2016 veel banen zijn verdwenen, zonder dat Blokker Holding daar melding van maakte. Eind 2014 werkten er nog 1017 mensen voor de winkelketen. Eind vorig jaar was dat aantal gedaald tot 650.

Marskramer werd in 1940 in Rotterdam opgericht door de familie Huibers. In de jaren tachtig groeide het bedrijf snel, tot een geduchte concurrent van de huishoudwinkels van Blokker. In 1993 kwam de keten in handen van Blokker. De Marskramer-winkels zijn vooral gevestigd in kleinere steden en dorpen.

Winkelsluitingen

Het banenverlies bij Marskramer is grotendeels het gevolg van het sluiten van winkels. Eind 2014 telde de formule nog 153 eigen winkels. Eind vorig jaar waren dat er nog 100.

Blokker erkent het verlies aan werkgelegenheid bij Marskramer. "Dat komt inderdaad vooral door winkelsluitingen", aldus woordvoerster Sandra Maas. "Ook is er een effect van de integratie van de hoofdkantoren van Blokker en Marskramer in 2013."

De retailgigant bevestigt dat de banenreductie bij Marskramer niet eerder is gemeld. "Wij melden alleen het banenverlies als gevolg van de optimalisatie van winkelbezettingen. Het verlies als gevolg van winkelsluitingen kunnen we van tevoren niet inschatten en melden we dus niet."

Ontmanteling

In mei kondigde Blokker Holding de meest ingrijpende reorganisatie uit haar geschiedenis aan. Het concern gaat alleen verder met Blokker. De andere ketens worden verkocht. De 100 eigen winkels van Marskramer worden gesloten. Bij de ontmanteling van het concern verliezen 1900 mensen hun baan, waaronder de resterende 650 werknemers van Marskramer.

LEES OOK: Hoe Jaap Blokker zijn concurrent Marskramer veroverde