Nederland

Onderzoek bevestigt: verkiezingssoftware inderdaad onveilig

03 maart 2017 17:13 Aangepast: 28 juli 2017 18:00
Beeld © ANP

Uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Fox-IT blijkt dat de software die gebruikt zou worden bij de verkiezingen onveilig is. Dat schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer.

Hij baseert zich op een uitgebreid onderzoek van het beveiligingsbedrijf. De conclusie die Fox-IT trekt, bevestigt eerdere berichten van RTL Nieuws.

Uit ons onderzoek bleek eind januari dat het OSV-systeem waarmee in Nederland de uitslag van de verkiezingen wordt bepaald, zo lek is als een mandje. Hackers zouden het systeem kunnen overnemen en bijvoorbeeld een partij meer of minder zetels kunnen geven.

Systeem is kwetsbaar

Volgens Fox-IT is de software verouderd en is de beveiliging achterhaald. De software kon onopgemerkt worden gehackt en misbruikt voor het beïnvloeden van de zeteltelling om zo de verkiezingsuitslag te manipuleren, stelt het beveiligingsbedrijf.  

Plasterk schrijft daarover aan de Kamer: "De uitkomsten van het onderzoek bevestigen dat de wijze waarop OSV bij eerdere verkiezingen is gebruikt, kwetsbaarheden kent. OSV kan op die wijze niet bij verkiezingen worden gebruikt."

Papier is leidend

Wel is het toegestaan om een digitale rekenhulp, zoals een spreadsheet, te gebruiken om de stemmen op te tellen. Ook OSV mag nog gebruikt worden, maar alleen als rekenhulp. De partijtotalen moeten handmatig worden opgeteld, zonder digitale hulp.

Plasterk benadrukt in een brief aan de Kamer dat het belangrijk is dat het 'papieren proces in alle stappen die moeten worden doorlopen om de uitslag te berekenen, daadwerkelijk leidend is'.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore