Nederland

Zwanger? Pas op met verschonen van luiers

25 september 2014 17:34 Aangepast: 25 september 2014 19:13
Beeld © Thinkstock

Zwangere vrouwen kunnen beter niet met hetzelfde bestek eten als hun kleine kinderen, en zouden na het verschonen van luiers elke keer hun handen moeten wassen.

Doen ze dat niet, dan loopt hun ongeboren kind kans op een infectie met het cytomegalovirus. Dat kan leiden tot doofheid en mentale achterstand. Dat gebeurt bij zo'n 1000 pasgeboren baby's per jaar.

ZIE OOK: Niet zindelijk? Niet naar school

Zwangere vrouwen worden door hun verloskundige wel gewezen op de gevaren van het eten van rauw vlees, rauwe vis en rauwmelkse kaas. Ook leren ze dat ze beter niet de kattenbak kunnen verschonen. Maar van het risico dat ze lopen door contact met lichaamssappen van peuters, zoals speeksel en urine, zijn de meeste vrouwen niet op de hoogte. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Monique Pereboom van het VUmc.

Het gaat dan vooral om kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan. Daar kunnen ze het betreffende virus opdoen. "Het gaat om de kinderziekte CMV", aldus Pereboom. "Als je die al gehad hebt, kan je hem niet nog eens krijgen, maar 40 tot 70 procent van de vrouwen in vruchtbare leeftijd is er nog niet mee in aanraking geweest. Die moeten voorzichtig zijn", waarschuwt Pereboom.

ZIE OOK: Babysterfte in Nederland nog steeds veel te hoog

Pereboom ontdekte in haar onderzoek dat niet alleen zwangere vrouwen, maar ook verloskundigen vaak niet op de hoogte zijn van de gevaren van het virus. Ze pleit er dan ook voor dat er meer wordt gedaan aan voorlichting. "Een pompje met antibacteriële gel naast het luierkussen kan al een groot verschil maken", stelt ze.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore