Nederland

'Gevaarlijke chemische stof GenX vaker dan gedacht in drinkwater Zuid-Holland'

15 juli 2017 06:45 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De hoofdvestiging van Chemours in Dordrecht. Beeld © ANP

Op meer plaatsen in Zuid-Holland dan tot nu toe werd aangenomen zit de chemische stof GenX in het drinkwater. De omstreden stof wordt geloosd door het chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Waterbedrijven maken zich grote zorgen en eisen maatregelen.

Het AD heeft watermonsters genomen in zes plaatsen: Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree, Spijkenisse en Alblasserdam. Op al die plekken zit GenX in het drinkwater, blijkt uit een analyse die de krant liet uitvoeren door wetenschappers van de Vrije Universiteit.

'Leg lozing aan banden'

Eerder was al bekend dat de stof in het drinkwater zat van het waterbedrijf Oasen, dat 750.000 aansluitingen heeft. Nu blijkt ook het drinkwater vervuild van Evides, dat 2,5 miljoen afnemers heeft.

In kleine concentraties zou GenX onschadelijk zijn, zeggen toxicologen en de drinkwaterbedrijven tegen de krant. 'Zelfs als je twee liter per dag drinkt', zegt een toxicoloog, blijft de blootstelling beneden de limiet. Maar het waterbedrijf Oasen dringt aan op maatregelen. "Of de lozing van de stof gaat aan banden, of er zijn gigantische investeringen nodig om het drinkwater met nieuwe filters veilig te houden", zegt een woordvoerder van Oasen in de krant.

'Zorgen zijn prematuur'

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu deelt de zorgen van de waterbedrijven, schrijft het AD. Chemours wil niet reageren op het onderzoek. In april, toen al sprake leek van een kleinschaliger vervuiling van drinkwater, noemde het bedrijf de zorgen 'prematuur'. Het gaf toen aan de lozing hooguit te willen halveren.

Het bedrijf, een afsplitsing van de chemiegigant DuPont, lag de afgelopen tijd onder vuur vanwege het jarenlange gebruik van de gevaarlijke stof C8 bij de productie van teflon. Volgens het RIVM hadden de bewoners in de woonwijk Merwedepolder, naast het chemiebedrijf, een verhoogde kans op ernstige leveraandoeningen door de uitstoot die bij het maken van teflon vrijkwam.

Thumbnail

Het RIVM presenteerde afgelopen mei onder grote belangstelling een steekproef-bloedonderzoek onder omwonenden van Chemours. (Foto ANP)

Meer op rtlnieuws.nl:
Omwonenden teflonfabriek: 'Ze hebben ons vergiftigd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore