Ga naar de inhoud
Nederland

NS-station Schiphol koploper vertraging: 1 op de 8 treinen is te laat

Beeld © ANP

Eén op de acht treinen van en naar station Schiphol Airport rijdt niet op tijd. 1 op de 25 komt zelfs niet eens aan. Daarmee is het luchthavenstation één van de minst betrouwbare stations in het land. En wie daardoor een vlucht mist, hoeft niet te rekenen op compensatie van zijn vliegticket.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws Buurtfacts en de website Vertraagd.com. Zij brachten per station in kaart hoe vaak treinen uitvallen of vertraagd zijn. Vertraagd wil zeggen dat een trein meer dan vijf minuten na de geplande aankomsttijd arriveert op het station.

BEKIJK HIER HOE VAAK TREINEN UITVALLEN EN VERTRAAGD ZIJN OP STATIONS IN JOUW BUURT

Op de ranglijst van slechtst scorende stations bungelt station Schiphol met een aantal kleine Zeeuwse stations onderaan. En dat is opmerkelijk, omdat op tijd arriveren juist op het luchthavenstation van belang is in verband met het halen van een vlucht.

Vertraagde treinen op station Schiphol

Van de ruim vijftig treinen die per uur het station onder de luchthaven aandoen, is 7,8 procent meer dan vijf minuten vertraagd. 4,1 procent komt zelfs helemaal niet aan op de luchthaven.

Tunnel

Eén van de oorzaken van de vele uitval en vertraging is de Schipholtunnel. Treinen die het station aandoen, moeten hier doorheen. De tunnel moest de afgelopen jaren regelmatig worden afgesloten vanwege loze brandmeldingen.

Dat gebeurt tot grote ergernis van reizigers én van ProRail-baas Pier Eringa. De topman van ProRail liet vorig jaar weten dat zijn vrouw voor het halen van een vlucht de taxi pakt, omdat een reis per trein een te grote kans op vertraging geeft. ProRail gaf de bereikbaarheid van Schiphol topprioriteit, maar de zogeheten punctualiteitscijfers zijn nog altijd niet om over naar huis te schrijven.

Eringa: 'Situatie moet beter'

Eringa onderschrijft dat de bereikbaarheid van Schiphol ondanks zijn boodschap dat het 'als de sodemieter' beter moest nog altijd niet top is. "Er zit inderdaad niet veel verbetering in de punctualiteit. Schiphol is een ingewikkeld station. Als iets misgaat in de tunnel is de luchthaven alleen via de weg te bereiken."

De spoorwegbeheerder slaagde er wel in om het aantal loze brandmeldingen in de tunnel de afgelopen jaren terug te dringen. "De situatie is beter dan ie was, maar het moet nog beter", aldus Eringa. Hij vindt dat naast uitval en vertraging ook gekeken moet worden naar het aantal mensen dat hun vlucht haalt. "Punctualiteit is niet het belangrijkste. Het gaat erom dat mensen erop kunnen vertrouwen dat ze met de trein hun vlucht halen." Cijfers over het percentage reizigers dat hun vlucht haalt, houdt ProRail niet bij.

Vlucht gemist, pech gehad

Ook NS, verzekeraars, Schiphol en luchtvaartmaatschappijen laten RTL Nieuws weten geen idee te hebben van het aantal mensen dat jaarlijks een vlucht mist door vertraagde of uitgevallen treinen. Reizigersorganisatie Rover krijgt naar eigen zeggen jaarlijks enkele klachten binnen van reizigers die door problemen op het spoor hun vlucht misliepen.

Wie verwacht dat de kosten voor de gemiste vlucht verhaald kunnen worden op NS of ProRail, komt bedrogen uit. Reizigers met meer dan een half uur vertraging kunnen compensatie vragen voor de treinreis, maar de kosten voor nieuwe vliegtickets of het omboeken ervan zijn voor de reiziger zelf. In de wet staat dat vervoerders niet verantwoordelijk zijn voor gevolgschade.

Vertrek op tijd

Luchtvaartmaatschappijen en luchthaven Schiphol adviseren reizigers vooral ruim de tijd te nemen voor de reis naar de luchthaven. Maar ook mensen die ruim de tijd namen voor hun reis, missen soms hun vlucht. Zoals Leonie Reurslag uit Zwolle. Ze zou 21 november vliegen naar IJsland, maar liep ruim anderhalf uur vertraging op met de trein. Hierdoor was ze te laat voor het inchecken. 

"Uitermate vervelend", reageert Eringa. "Ik krijg dat soort verhalen bijna elke dag te horen. Het is vervelend als je te laat Schiphol bereikt. Dat mag niet gebeuren, maar het kán wel gebeuren." Ook de NS laat weten de gemiste vluchten door treinproblemen te betreuren. "Elke vertraging is er één te veel", stelt woordvoerder Erik Kroeze. Hij verwijst verder naar de mogelijkheid om geld voor de treinreis terug te claimen.

Geschillencommissie

Leonie moest ook haar vlucht omboeken en kon pas een dag later vertrekken naar IJsland. De bijkomende kosten kwamen voor eigen rekening. Tot ergernis van Rover. "Wij zijn het totaal oneens met hoe makkelijk vervoersbedrijven hiervan afkomen", laat woordvoerster Sanne van Galen weten. Reizigers die hun vlucht hebben gemist door vertraging op het spoor, krijgen van Rover het advies een klacht in te dienen bij de Geschillencommissie Openbaar Vervoer. De afgelopen tien jaar gebeurde dit een aantal keren – meestal zonder succes.

Waar komen deze cijfers vandaan?
De gegevens over vertraging en uitval van treinen zijn verzameld door de website Vertraagd.com. Die website monitort dagelijks gegevens van alle ritten van alle vervoerders over het Nederlandse spoor. Voor RTL Nieuws Buurtfacts zijn uit miljoenen ritten van het afgelopen dienstregelingsjaar de vertragings- en uitvalcijfers berekend per station.
Vertraagd.com heeft voor iedere trein de dienstregeling in de database staan en voegt daar gedurende de dag aan toe of de trein vertraagd is (en hoeveel) of uitgevallen, op basis van gegevens van de vervoerders. Zodra een trein binnen is, wordt dit overgezet naar een database voor de historische gegevens. Voor het berekenen van de jaarpunctualiteit zijn alle gegevens voor een station genomen. Daarbij is gekeken hoeveel ervan als vertraagd of uitgevallen aangemerkt zijn.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Ik had meer dan een hele werkweek vertraging met de trein'