Fouten onderzoeksmissie MH17

Delen rampgebied MH17 door niemand doorzocht

14 oktober 2014 09:41 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © EPA

Een aanzienlijk deel van het noordwesten van het rampgebied van de MH17 is nog nooit doorzocht, terwijl uit satellietbeelden blijkt dat daar wel veel brokstukken liggen. Dat valt af te leiden uit een kaart van de Oekraïense hulpdiensten die het kabinet nu pas openbaar heeft gemaakt.

De kaart (pdf) is vanaf 31 augustus in het bezit van de Nederlandse overheid. De Oekraïense hulpdiensten die de lichamen van de slachtoffers hebben geborgen, hebben daarop aangegeven welk deel van het rampgebied zij hebben doorzocht.

ZIE OOK: Nederland kreeg kaarten pas ná missie MH17

Uit satellietbeelden die RTL Nieuws liet analyseren en uit een kaart die de politie zelf eerder vrijgaf, blijkt dat in het noordwesten van het rampgebied in een aantal grote akkers brokstukken liggen. Op de nieuwe kaart is te zien dat daar nooit is gezocht naar lichamen of persoonlijke bezittingen van slachtoffers. Het gaat om de gebieden die op de eerdere kaart van de politie de nummers 73 en hoger hebben gekregen.

Eerder vertelden de Oekraïense onderzoeksleiders aan RTL Nieuws dat zij in alle belangrijke delen van het rampgebied hebben gezocht naar lichamen. Zij zijn ervan overtuigd dat er geen lichamen zijn achtergebleven. In de akkers die niet doorzocht zijn, ligt volgens hen niet zoveel.

Thumbnail
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore