Ga naar de inhoud
Nederland

'Top AEX-bedrijven verdient weer meer, gemiddeld 5 miljoen euro'

Beeld © Getty Images

Bestuurders van bedrijven die aan de AEX zijn genoteerd, zijn afgelopen jaar weer meer gaan verdienen. Hun inkomen nam toe met 1 procent, tot een gemiddelde van 5 miljoen euro.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant, dat de beloningen onderzocht van bestuursvoorzitters van de twintig AEX-bedrijven die hun jaarverslag al hebben gepubliceerd.

Best verdienende bestuurder is nog steeds Wolters Kluwer-topvrouw Nancy McKinstry. Zij kreeg vorig jaar 15,6 miljoen euro bijgeschreven, bestaande uit salaris, een bonus, pensioenbijdrage en onkostenvergoeding. Omgerekend is dat zo'n 42.000 euro per dag.  

Omstreden

Haar beloning is al langer omstreden, omdat ze stukken meer verdient dan bijvoorbeeld Shell-topman Ben van Beurden (8,5 miljoen), terwijl het bedrijf waar ze voor werkt een stuk kleiner en minder complex is. 

Op nummer 2 en 3 staan de bestuurders van respectievelijk RELX (Erik Engstrom, 11,9 miljoen) en Heineken (Jean-François van Boxmeer, 11,6 miljoen). De opvallendste stijgers zitten bij Shell, DSM en Vopak.

Thumbnail

Dit jaar verder omhoog

De vaste salarissen van de topbestuurders steeg vorig jaar gemiddeld met 6 procent, de bonussen met 5,5 procent. Dat gold niet voor iedereen: bij iets minder dan de helft van de bedrijven daalden de beloningen afgelopen jaar.

Het einde is nog niet in zicht. Verschillende grote bedrijven hebben in hun jaarverslag aangekondigd de beloning dit jaar flink te willen verhogen, waaronder ASML, Randstad, Ahold, RELX, Unilever en Shell. Volgens deze bedrijven zou dat nodig zijn om talent aan zich te binden; ze moeten een vergelijkbaar salaris kunnen bieden als internationale concurrenten.