Kernreactor Petten was onveilig

Wat ging er allemaal mis in Petten?

18 oktober 2014 12:28 Aangepast: 06 september 2015 16:59
De controlekamer van de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) Beeld © ANP

De veiligheidssituatie bij de kernreactor in Petten rammelde lange tijd. Het was zelfs zo onveilig, dat de reactor maandenlang dicht moest. Wat ging er allemaal mis? Een opsomming.

  • In oktober 2013 wordt er zo'n grote hoeveelheid uranium gemeten, dat een explosie dreigt. Nuclear Research and concultancy Group (NRG), die de reactor exploiteert, moet ervoor zorgen dat er niet te veel uranium achterblijft in de vaten. In 2012 is er al een veel te hoge waarde gemeten. Het personeel werkt gewoon door. Later wordt gezegd dat het om 'een meetfout' gaat. 
  • Het waarschuwingssysteem van de kernreactor is een maand lang defect. Een waarschuwingslampje gaat knipperen, maar een medewerker drukt net zo lang op de reset-knop tot het knipperen stopt. Het lampje gaat uit, de reactor niet. Het personeel besluit deze niet stil te leggen, omdat de reactor een maand later toch al stilgelegd zou worden. 
  • Niemand bij de kernreactor weet wat er in de 1700 vaten kernafval zit en waar het vandaan komt. De 'verzameling' vaten is sinds 1961 aangelegd. Sommige vaten zijn doorgeroest omdat er door straling zoutzuur is ontstaan. 
  • Een cruciale afvoerleiding wordt al tien jaar niet gecontroleerd. Bij een defect aan de leiding zou de reactor in 30 minuten 'droog' kunnen komen te staan, waardoor de reactorkern zou kunnen smelten. 
  • De betonnenvloer van één van de gebouwen is jarenlang overbelast. NRG weet ervan, maar doet niks.

Bron: Brandpunt Reporter en Volkskrant

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore