Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Dijsselbloem weet het zeker: niemand stapt uit de eurozone

21 februari 2017 15:49 Aangepast: 28 juli 2017 20:30
Jeroen Dijsselbloem. (archieffoto) Beeld © EPA

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwacht de komende tijd geen enkele afvaller in de eurozone, zegt hij in het wekelijkse gesprek met RTL Z. "Ook in Griekenland is de steun om onderdeel te blijven van de eurozone zeer sterk."

De laatste drie toetreders tot de eurozone waren de Baltische Staten tijdens de afgelopen crisis. "Landen die zich eerst hebben moeten aanpassen en hun begroting op orde hebben moeten brengen en nu ook stabiel zijn", zegt Dijsselbloem.

En daar blijft het voorlopig bij. "Ik verwacht de komende tijd geen nieuwe toetreders. Op de langere termijn weet ik het echt niet."

'Geen land stapt uit'

Wat betreft eventuele uitvallers is de voorzitter van de Eurogroep uitgesproken. "Die verwacht ik zeker niet. Ook in Griekenland is de steun om onderdeel te blijven van de eurozone zeer sterk." 

Volgens hem weten de Grieken zelf wel dat als zij uit de eurozone stappen - of eruit worden gezet - hun economie en daarmee welvaart onmiddellijk een enorme klap krijgt. Dijsselbloem: "En er is geen land dat daarvoor zou kiezen."

Steun aan Grieken

Gisteren ging Griekenland akkoord met ingrijpende hervormingen van zijn arbeidsmarkt, belasting- en pensioenstelsel. In ruil daarvoor mag het land meevallers gebruiken voor investeringen in de eigen economie.

Dijsselbloem: "De Griekse begroting ligt keurig op schema. Gisteren hebben de Grieken gezegd: wij willen weer op eigen benen staan in de eurozone. En als dat hun houding is, vind ik dat zij onze steun kunnen krijgen."

Daarbij wijst de minister op groeikansen binnen de eurozone. "De euro is zelf niet het probleem, de concurrentiekracht van sommige landen is het probleem. En daar kun je iets aan doen."

'Hervormen levert groei op'

Hervormingen van wetgeving en economie kan die concurrentiekracht volgens hem verbeteren. Eurolanden die dat hebben gedaan, plukken daar nu de vruchten van. 

Dijsselbloem: "Zij hebben nu de hoogste groeicijfers. Ierland tegen de 4 procent en Spanje tegen de 3 procent. Landen die een paar jaar geleden nog in een hulpprogramma zaten, doen het nu heel goed omdat zij die stappen hebben gezet."

Bekijk hier het hele gesprek met de minister van Financiën:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore